Sobotka napsal dopis Babišovi. Kvůli dluhopisové aféře

16.02.2017 13:04

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval v dopisu ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby sdělil, jestli se Finanční správa zabývala případy emise a nákupu korunových dluhopisů. Svého vicepremiéra se v dopisu se středečním datem, který má ČTK k dispozici, rovněž ptá, jak hodnotí situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel.

Sobotka napsal dopis Babišovi. Kvůli dluhopisové aféře
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD představila svůj plán zdanit aktiva bank. V Česku totiž banky vydělávají o dost více, než je v Evropě obvyklé

„Nejedná se o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně?“ uvedl Sobotka. Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy Kč. Sobotka v dopisu odkazuje na rozhovor bývalé náměstkyně ministra financí Simony Hornochové, která Hospodářským novinám řekla, že emise korunových dluhopisů byly běžným způsobem, jak se vyhnout zdanění dividend. „Pokud vím, Finanční správa neudělala naprosto nic,“ uvedla. Premiér v dopisu píše, že by ho překvapilo, pokud by se problémem Finanční správa nezabývala.

Od Babiše proto Sobotka žádá sdělení, k čemu Finanční správa při prověřování případně dospěla a jaká navrhuje opatření. „Došlo už v některých případech k doměření daně, případně kdy k tomu dojde?“ ptá se v dopise. Požádal ministra rovněž o stanovisko k situaci, kdy právnická osoba vydá korunové dluhopisy a koupí je jen její majitel. „Nejde o situaci, která si žádá prověření ze strany Finanční správy? Nejde o situaci, která si žádá prověření v zájmu státního rozpočtu a občanů ČR?“ píše.

Finanční správa se ve středu na dotaz ČTK k problematice dluhopisů vyjádřila obecně s tím, že „pokud v souvislosti s dluhopisy pracovníci Finanční správy zjistí skutečnosti, které jsou v rozporu s daňovými předpisy, potom se v souladu se základním cílem správy daně, tedy správně stanovit a vybrat daň, tímto porušením zcela jednoznačně zaobírají.“

Babiš odmítá, že nákupem dluhopisů porušil zákon, Sobotka mu nedávno vulgárně vyčetl, že ale předpisy obešel, a obral tím stát na daních. Ministr financí minulý týden řekl, že navrhne, aby byly zdaňovány výnosy z korunových dluhopisů vydaných v době, kdy dani nepodléhaly. Změna by měla platit od příštího roku.

Korunové dluhopisy, ze kterých se neplatila kvůli znění zákona o daních, vydávaly i jiné společnosti. „Moje firma vydala dluhopisy, aby zajistila financování, a strůjcem toho byl pan (předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav) Kalousek,“ řekl Babiš v neděli České televizi. Jeho daňové výhody z dluhopisů budou do konce letošního roku činit 52 milionů korun. Babiš řekl, že je pošle na dobročinné účely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…