Moravec se rozkřikl na Babiše, pak se mu smál kvůli Kalouskovi. Ten mu nezůstal nic dlužen, pustil se do hospodaření ČT

12.02.2017 13:38

Hosty bouřlivé debaty v Otázkách Václava Moravce České televize byli ministr financí Andrej Babiš (ANO) a europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Horko bylo především v debatě o korunových dluhopisech.

Moravec se rozkřikl na Babiše, pak se mu smál kvůli Kalouskovi. Ten mu nezůstal nic dlužen, pustil se do hospodaření ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Václavem Moravcem v pořadu OVM

„Konciliér určitě nejsem,“ odmítl Babiš označení, jež padlo z úst předsedy ODS Petra Fialy poté, co ministr financí nazval situaci v Česku Palermem. Fiala jej nazval známým termínem z příběhu o Kmotrovi "consiglieri". „Nikdy jsem žádného mafiána nevodil, ani jsem mu nepřipaloval doutník,“ podotkl k tomu Babiš. Šlo o téma rozhodnutí vyšetřovací komise v otázce reorganizace policie. 

„Rozhodnutí komise považuji za skandální. Potvrdila reformu policie a ovládnutí policie ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Pan Chovanec nejenom ovládl policii, ale ještě vlastně paralyzuje státní zastupitelství. Proto říkám, že to byla šaškárna. Rozhodnutí komise je nepřijatelné pro naše hnutí, skandální,“ zmínil také to, že předsedovi komise Pavlu Blažkovi (ODS) se v Brně přezdívalo Don Pablo. 

Následně přišlo i na téma Agroteku. „Respektuji rozhodnutí soudu, ale mám na to jiný názor. Ta firma je nevinná a já to odmítám. Byla to účelová kampaň proti mně,“ zmínil ke kauze, v níž hustopečská firma ze svěřenských fondů Babiše spáchala trestný čin, z něhož byla obviněna v případě manipulace se zakázkami České pošty. Její stíhání však soud zastavil, protože vynaložila veškeré možné úsilí, aby protiprávnímu jednání zabránila. Tento postup soudu umožnila podle všeho novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, jež vstoupila v platnost loni v prosinci. 

Anketa

Je pohádka o Sněhurce genderově závadná, když popisuje princeznu, která stále padá do léčky a musí jí zachraňovat princ s trpaslíky? Tvrdí to National Geographic

hlasovalo: 9394 lidí

Své pak Babiš řekl i ke korunovým dluhopisům, jež byly podle Moravce optimalizačním hitem roku 2012. Debata to byla bouřlivá, před ní však ještě k otázce vystoupil Niedermayer. „Finanční správa má podle mě povinnost se podívat, jak byly dluhopisy použity, a měla by případně doměřit daň,“ sdělil jasně Niedermayer.

„Ne, to není optimalizační hit. To byl zákon, který platil od roku 1993 a pan Kalousek jej aktivoval v roce 2011. Když to teď pan premiér kritizuje, pokrytecky, tak to měl zrušit,“ nechal se slyšet Babiš. „Když Kalousek zjistil, že to podělal a že díky němu stát přišel o 13 miliard daní, šel to rychle napravit,“ řekl úvodem Babiš. „Vy jste ale díky ministru Kalouskovi bohatší,“ zaburácel Moravec. 

„Ne, není to fakt. Já to chci doříct. Pak šel Kalousek do sněmovny, hlasovalo se o tom, že nové dluhopisy od roku 2013 nebudou mít ty daňové výhody. Proč Kalousek a Sobotka nenavrhli zdanění?“ zeptal se rázně Babiš a uvedl, že existovalo 73 tisíc emitentů, mezi nimi byly i obce, kraje a Česká televize, jak Babiš upozornil s významným pohledem směrem k Moravcovi. „Pokud ČT také daňově optimalizovala, očekávám, že přijde finanční správa,“ odmítl zatahování České televize do problému Moravec.

Jako obcházení zákona své počínání Babiš nevnímá. „Byl jsem podnikatel, nebyl jsem poslanec, nebyl jsem ministr. Nebyl jsem politik,“ sdělil Babiš a odmítal odpovídat na otázku, kdy bylo registrováno hnutí ANO 2011. „V roce 2012,“ odpověděl posléze a argumentoval, že v té době hnutí nikdo nebral vážně.

„Nebyla to žádná optimalizace, já to zásadně odmítám. Mohli ho napravit pan Kalousek a pan Sobotka a neučinili tak a já to teď napravím. Načtu, aby tyhle dluhopisy byly zdaněny. Od 1. 1. 2018. Pokud vás mrzí, že jsem díky panu Kalouskovi a panu Sobotkovi měl nějakou výhodu, dohromady je to 52 milionů korun, tak já dám tyto peníze na charitu,“ zaburácel Babiš "Pro mě 52 milionů nehraje roli. Já je rád dám na charitu, na Chartu 77," soptil Babiš dále. „To není o Babišovi, to je o neschopném Kalouskovi,“ řekl. „Vy nemít, pane ministře, Bohuslava Sobotku a Miroslava Kalouska, tak si je musíte vymyslet,“ sdělil mu Moravec.

„Jestli to bylo v souladu se zákonem, nebo ne, rozhodne soud. Podle mého názoru by měla daňová správa jistou daňovou povinnost doměřit. Váš problém je v oblasti etické, neboť není pravda, že jste v té době nebyl v politice,“ reagoval Niedermayer.

„Za ty dluhopisy jsem platil ze svého účtu, redakce Echo24.cz lže, že jsem na ně neměl peníze,“ slíbil Babiš to, že v blízké době zveřejní audit. „Nemám co skrývat, vše jsem od roku 1993 zveřejnil. Já mám čistý stůl,“ řekl Babiš.

„Audit může vyřešit pochybnosti,“ zareagoval Niedermayer, jehož v pořadu příliš slyšet nebylo. Závěrem se pak vyjádřil k intervencím ČNB. „Bude záležet na ČNB, jakým způsobem tento režim opustí. V posledních čtvrtletích naše ekonomika brzdí. Měli jsme i pomalý růst exportu. Může dojít k oslabení ekonomiky,“ zmínil Niedermayer.

„Já z toho nemám obavu. Jsem odpovědný za to, abychom snížili náš dluh. A nemyslím si, že posílení koruny by mohlo vést ke zpomalení české ekonomiky. Česká národní banka to jen musí řádně promyslet. Je to výsostně na nich,“ podotkl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…