Sobotka promluvil o Válkové a náramcích. Podle něj to je absurdistán

17.06.2014 14:21

Opakované spory mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (za ANO) a jejími podřízenými přinášejí vládě podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zbytečnou negativní publicitu. Podle Sobotky se situace na ministerstvu neuklidnila, jak Válková se šéfem ANO Andrejem Babišem v minulých dnech slibovali.

Sobotka promluvil o Válkové a náramcích. Podle něj to je absurdistán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Helena Válková měla v minulých týdnech spory se svou první náměstkyní Hanou Marvanovou. Marvanová úřad opustila. Nyní se ministryně pře s náměstkem pro vězeňství Pavlem Šternem (nominovaný ČSSD) kvůli tendru na elektronické náramky pro domácí vězně. Válková zvažuje, že Šterna odvolá. Štern podal kvůli jejímu postupu trestní oznámení.

„Bohužel nedošlo k uklidnění poměrů na ministerstvu, které pan Babiš a paní ministryně minulý týden slibovali v souvislosti s výměnou na pozici prvního náměstka. Opakované veřejné spory mezi paní Válkovou a jejími podřízenými nám jako koaličnímu partnerovi vadí, vládě to přináší zbytečnou negativní publicitu," uvedl Bohuslav Sobotka.

Premiér proto bude s Válkovou a Babišem jednat ještě nyní v úterý v Poslanecké sněmovně. Na tiskové konferenci také zalitoval, že v Česku stále není zavedená v praxi koncepce elektronických náramků. „Je to škoda, protože příslušná legislativa tady funguje už několik let,“ řekl Sobotka. „Teď jsme bohužel ztratili další čtyři měsíce a já musím říct, že z mého pohledu předsedy vlády je to absurdistán,“ dodal s tím, že Česko možná ví, jak ušetřit, ale Ministerstvo spravedlnosti není schopné vše dotáhnout do konce.

Na brífinku vystoupil i poslanec Roman Váňa, za nímž náměstek Štern přišel s tím, že navštíví protikorupční policii. Podle Váni byly Šternovy informace závažné. „Já doufám, že Policie ČR povede vyšetřování velmi důsledně,“ prohlásil s tím, že Štern podle něj korupci pozná, jelikož s tím má zkušenosti.

Štern v minulých dnech odmítl Válkové dát podrobnější údaje k tendru na elektronické náramky pro domácí vězně a obrátil se kvůli tomu na protikorupční policii. Podle něj se Válková snažila získat o průběhu řízení informace, na které nemá nárok. Válková pak tendr zrušila. Odůvodnila to pochybnostmi o transparentnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…