Sobotka ukončil dopisování s Babišem. Ten by prý měl mít sám zájem vysvětlilt lidem své finance

22.03.2017 21:03

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil za zbytečné vyměňovat si s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) dopisy k výzvě poslanců, kteří po Babišovi požadují vysvětlení jeho příjmů a finančních transakcí. Babiš by měl věc vysvětlit hlavně veřejnosti, řekl dnes po jednání kabinetu novinářům předseda vlády. Zprávu přinesla ČTK.

Sobotka ukončil dopisování s Babišem. Ten by prý měl mít sám zájem vysvětlilt lidem své finance
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Babiš už dříve uvedl, že veřejnosti své příjmy vysvětlil, na výzvu sněmovny chce reagovat písemně do konce dubna. Podle Sobotky v záležitosti nejde jen o reputaci Babiše, ale celé vlády. „Tři roky jsme prosazovali opatření, která eliminují šedou ekonomiku,“ řekl premiér. Je proto podle něj důležité, aby ministr nebyl v podezření, že se dopustil daňové optimalizace.

Sněmovna minulý týden Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil vážná podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Babiš poté v dopisu Sobotkovi napsal, že ho poslanci bez důkazů obviňují z daňových podvodů a chtějí ho i soudit. Takové jednání označil za lynč.

Skupina Agrofert dnes ve třech celostátních denících zveřejnila inzerát, ve kterém se proti nedávnému jednání sněmovny ohledně daňových záležitostí Agrofertu a Babiše ohradila. Agrofert odmítá tvrzení o daňových optimalizacích či podvodech a tvrdí, že veškeré transakce, o kterých poslanci diskutovali, „proběhly naprosto v souladu se zákonem“.

Podle zákona byly i diskutované emise tzv. korunových dluhopisů z roku 2012, uvádí Agrofert. Babiš nakoupil tyto dluhopisy, jejichž výnos nepodléhá dani, za 1,6 miliardy korun.

Ministr dnes ve sněmovně předložil návrh novely, která by umožnila zdanit výnosy z korunových dluhopisů. Dani by od příštího roku podléhaly podle Babišovy úpravy obligace, které nakoupili od firem jejich majitelé a lidé ekonomicky propojení. Opatření by se tak vztahovalo i na ministra, který do letošního února vlastnil Agrofert. Naopak by se zdanění nevztahovalo například na korunové dluhopisy, které stát nabízel obyvatelům za ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Původně chtěl Babiš připojit svůj návrh k předloze opozičního klubu TOP 09 a Starostů o zvýšení daňové úlevy dárcům krve a o její zavedení pro dárce kostní dřeně. Předkladatelé normu ale na protest proti ministrovu postupu stáhli. Rovněž oni ji předložili znovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…