Sobotka v tisku promluvil k Zemanovým útokům na jeho osobu

20.02.2016 17:38

Během několika let by Česko mohlo bez problémů integrovat dva tisíce až tři tisíce cizinců, řekl v rozhovoru pro dnešní Právo premiér Bohuslav Sobotka. Vyjádřil se také k některým výrokům prezidenta Miloše Zemana i k tomu, koho by ČSSD mohla postavit jako svého prezidentského kandidáta.

Sobotka v tisku promluvil k Zemanovým útokům na jeho osobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka se svým úvodním proslovem

Pokud lidé opravdu utíkají před válkou, máme jim podle Sobotky povinnost pomoci. Zároveň musíme mít ale pod kontrolou, kdo do Evropy přichází, abychom eliminovali bezpečnostní rizika.

V reakci na silvestrovské sexuální útoky migrantů na německé ženy a dívky uvedl, že problémem Německa je to, že v příliš krátké době přijalo příliš mnoho uprchlíků bez jakékoliv regulace a kontroly.

Vyjádřil se také ohledně toho, jak velký počet migrantů by dokázala absorbovat naše země. „Není žádný problém, aby země s 10,5 milionu obyvatel integrovala během několika let dva tisíce nebo tři tisíce cizinců,“ uvedl Sobotka.

Pro Evropu je lepší pomoci uprchlíkům usadit se v Turecku

Předseda vlády také jasně řekl, že Turci mohou zabránit tomu, aby od nich odplouvaly čluny s migranty. Noviny ale poukázaly na prezidenta Miloše Zemana, který zapochyboval o smyslu dát kvůli tomu Turecku tři miliardy eur. Se Zemanovým pohledem na věc ale Sobotka nesouhlasí: „Můžeme si vybrat – buď Turkům pomůžeme postarat se o více než dva miliony syrských uprchlíků, anebo se tito lidé rozhodnou pokračovat do Evropy. Pro Evropu je mnohem efektivnější pomoci lidem se usadit v Turecku a počkat na smír v Sýrii,“ uvedl premiér.

Novinář listu konfrontoval Sobotku i s dalším Zemanovým výrokem, a sice že se ČSSD v otázce migrace odtrhává od svých voličů. Redaktor to dokumentoval průzkumem, podle něhož má sociální demokracie 20 procent, zatímco ANO třicet procent. Sobotka na to reagoval tím, že ČSSD migrační krizi aktivně řeší. „Ministr vnitra Chovanec má velkou zásluhu, že se nám dařilo čelit bezpečnostním rizikům, a budeme jim aktivně čelit i nadále,“ pochválil svého stranického kolegu, který je podle některých informací považován za korunního prince sociální demokracie.

Až tu bude silný migrační tok, armádu na hranice pošleme

Na námitku, že průzkumům veřejného mínění ale dominují Zeman a hnutí ANO, pak premiér uvedl, že ČSSD přináší jasné argumenty a v lidech nevyvolává iracionální strach. „Nesnažíme se za každou cenu vytřískat z uprchlíků politické body, ale snažíme se nepodceňovat rizika, která migrační krize přináší. V okamžiku, kdy přes ČR nejde žádný migrační tok, je zbytečné posílat armádu na hranice. V okamžiku, kdy by tady byl nějaký silný migrační tlak, armádu na hranice pošleme,“ ujistil Bohuslav Sobotka.

O kandidátovi ČSSD na prezidenta rozhodnou straníci v referendu

Ohledně nadcházející volby prezidenta uvedl, že sociální demokracie nutně nemusí mít stranického kandidáta. Chtěl by, aby o kandidátovi ČSSD na prezidenta rozhodli její členové ve vnitrostranickém referendu.

Na přímou otázku, zda by chtěl, aby příštích pět let byl na Hradě Miloš Zeman, pak odpověděl: „Ještě nevedeme tuto debatu. Ani já nebudu začínat debatu o prezidentském kandidátovi.“

Jsem klidný člověk

V rozhovoru dostal Sobotka také otázku, zda jej neuráží, jak o něm prezident v poslední době mluví. Hlava státu jej například označila za neúspěšného politika. Sobotka reagoval s tím, že Zemana zná velmi dobře, a tak si jeho verbální útoky nebere osobně. Na námitku, že nedávno ale reagoval podrážděně se slovy, že „prezident objevil Ameriku“, Sobotka odpověděl: „Jsem klidný člověk a nikdy nereaguji podrážděně. Kdybych nebyl klidný, tak by asi vládní koalice nefungovala tak hladce. Vztahy předsedy vlády a prezidenta musejí být profesionální a já k nim jako k takovým přistupuji,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…