Sobotka ve své vládě nechce ministry od Rusnoka

27.11.2013 16:09

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ve své vládě nebude mít členy dosavadního kabinetu Jiřího Rusnoka. Podle serveru iDnes.cz tak fakticky vyloučil, že by na postu ministra obrany zůstal Vlastimil Picek nebo lidovec Tomáš Podivínský na resortu životního prostředí.

Sobotka ve své vládě nechce ministry od Rusnoka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka připustil, že řada členů Rusnokovy vlády odvádí dobrou práci, ale nemyslí si, že by některý z jejích členů měl zasednout ve vládě nové. Spekulovalo se zejména o Pickovi, protože kandidát na ministra obrany Jan Hamáček se stal předsedou Poslanecké sněmovny.

Prezident nezasahuje do personálního složení budoucí vlády

Šéf sociálních demokratů také poukázal na fakt, že sestavuje kabinet na základě mandátu od voličů. Oproti tomu je Rusnokova vláda jen překlenovací a dočasná. „Ze strany pana prezidenta jsem nezaznamenal žádné snahy zasahovat do personálního složení vlády,“ řekl Sobotka pro iDnes.cz a odmítl tak vliv prezidenta republiky na složení budoucího kabinetu.

Sobotka ve středu uvedl, že by ve své vládě rád viděl dosavadního místopředsedu sněmovny a stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ten nyní do vedení dolní komory Parlamentu nekandidoval. Nabízí se ale také herec a diplomat Martin Stropnický, kterého by na ministra mohlo jmenovat hnutí Andreje Babiše ANO.

Pokud ANO navrhne Babiše do vlády, navrhnu jej Zemanovi ke jmenování

Také Babiš má šanci zasednout ve vládě, i když nebude vyřešeno jeho lustrační osvědčení.  "Pokud se dohodneme, že hnutí ANO nominuje pana Babiše do vlády, tak já pana Babiše navrhnu panu prezidentovi ke jmenování, to vyplývá z připravované koaliční smlouvy, že bych to měl učinit," prohlásil Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …