Sobotkova vláda dnes zřejmě odsouhlasí prolomení limitů na dole Bílina

19.10.2015 6:04

Rozhodování o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí bude dominovat dnešnímu výjezdnímu zasedání vlády v Ústeckém kraji. Očekává se, že se ministři vysloví pro prolomení limitů na dole Bílina. Koaliční kabinet, který do Ústí nad Labem pojede vlakem, se bude zabývat také sociální situací v regionu, který trpí vysokou nezaměstnaností.

Sobotkova vláda dnes zřejmě odsouhlasí prolomení limitů na dole Bílina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace hornických odborů před ministerstvem průmyslu a obchodu za prolomení těžebních limitů v severních Čechách

Podle informací ČTK jdou na jednání kabinetu dva návrhy, o nichž se bude pravděpodobně hlasovat. Protože vládní koalice nemá na prolomení limitů jednotný názor, bude mít zřejmě každý ministr možnost hlasovat pro jeden z návrhů. Oba návrhy, které má ČTK k dispozici, počítají s tím, že limity se na Bílině prolomí.

V postoji k dalšímu nakládání s dolem ČSA se ale usnesení liší. Jedno z nich počítá s návrhem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), aby se rozhodnutí o ČSA odsunulo do roku 2020. Druhé z usnesení se omezuje pouze na to, že ministr průmyslu má do konce roku 2020 v rámci vyhodnocení energetické koncepce předložit analýzu potřeb hnědého uhlí.

Kabinet také pošle 50 policistů střežit schengenskou hranici do Maďarska

Proti prolomení limitů dlouhodobě protestují zejména ekologové, vědci i některá místní občanská sdružení. Úplné prolomení limitů naopak podporují odbory a horníci, kteří kvůli tomu chtějí před krajským úřadem demonstrovat. Strana zelených chce zase vládě předat výzvu lékařů k zachování limitů těžby.

Vedle tématu prolamovaní limitů se kabinet bude zabývat i nařízením růstu platů ve veřejném sektoru, podporou rozvoje pracovních příležitostí v Ústeckém a Moravskoslezském kraji nebo zprávou o stavu vyloučených lokalit na Ústecku. Schválit by měl také vyslání 50 policistů do Maďarska, kde budou pomáhat střežit schengenskou hranici před uprchlíky.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…