Sobotkova vláda projedná profesní nemoci, výjimky kamionů a zakázky armády

06.08.2014 6:01

Vláda dnes projedná novely nařízení o nemocech z povolání a evidenci pracovních úrazů, a také návrh na zpoplatnění vydávání výjimek z víkendových zákazů jízdy kamionů po dálnicích a silnicích prvních tříd. Ministři dále představí strategie na dočerpání dotací z operačních programů a vrátí se k projednání analýzy o prokazování původu majetku a jeho případnému zabavení. Na programu mají rovněž řadu armádních zakázek.

Sobotkova vláda projedná profesní nemoci, výjimky kamionů a zakázky armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Nemocí z povolání bude i rakovina vaječníků

Na seznam nemocí z povolání by od ledna příštího roku měla přibýt rakovina vaječníků kvůli azbestu, podobně jako v roce 2011 byla nově zařazena rakovina hrtanu. Novela o evidenci úrazů zpřesňuje podmínky pro zpracování statistických dat, nově do formulářů zavede tzv. popis úrazového děje. V ČR je ročně hlášeno na 40.000 pracovních úrazů, z nich kolem stovky je smrtelných, a zhruba tisícovka případů jsou nemoci z povolání.

Kamiony budou moci jezdit o víkendech jen za poplatek

Vláda zřejmě podpoří návrh Ústeckého kraje, který navrhl zpoplatnit vydávání výjimek z víkendových zákazů jízdy kamionů po dálnicích a silnicích prvních tříd. Dopravci by měli platit za vydání povolení s nejvýše půlroční platností 500 korun a za povolení s platností od půl roku do roku 1000 korun.

Projednání analýzy o prokazování původu majetku a jeho případnému zabavení kabinet minulý týden odložil. Ministerstvo financí v materiálu jako nejlepší způsob navrhuje využít zvláštních soudních řízení, další možností je daňové řízení. Na základě varianty, kterou vláda vybere, ministerstvo připraví návrh zákona.

Kabinet bude rovněž schvalovat vypsání zakázky na nákup chybějící munice pro armádu za více než 750 milionů korun, zadání čtyřleté rámcové smlouvy na opravu vrtulníků Mi za 1,12 miliardy korun a další armádní zakázky za desítky milionů korun.

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) bude apelovat na ministry, aby na svých ministerstvech urychlili projekty v rámci Integrovaného operačního programu. Se současným stavem ministryně není spokojena. Do tohoto programu patří například podpora modernizace veřejné správy, zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb a podpora územního rozvoje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…