Sobotkova vláda rozhodla: ČR dá stipendia 20 syrským uprchlíkům

06.05.2015 16:13

V Česku bude moci na vysokých školách studovat až 20 syrských uprchlíků, kteří jsou nyní v Jordánsku. Na dnešním zasedání o tom rozhodla vláda. Na pomoc vyčlenila pět milionů, řekl na tiskové konferenci ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Sobotkova vláda rozhodla: ČR dá stipendia 20 syrským uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenovaná vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou

Cílem stipendijního programu je vzdělat nové elity země rozvrácené občanskou válkou. Podle Zaorálka je podmínkou účasti v něm například středoškolské vzdělání. Poznamenal, že vybraní uchazeči budou prověřeni bezpečnostními službami, jestli neznamenají pro Česko bezpečnostní riziko.

Úřady po roce fungování program vyhodnotí. Poté by se mohlo uvažovat o jeho rozšíření na další studenty.

„Navrhovaný stipendijní program České republiky má humanitární charakter ve smyslu pomoci uprchlíkům a zároveň rozvojový charakter, v jehož rámci umožní vysokoškolské vzdělání v ČR pro budoucí syrské elity, předání českého a evropského know-how a další rozvoj Sýrie a česko-syrských vztahů po ukončení konfliktu a návratu absolventů do vlasti,“ uvádí se v materiálu pro vládu, který má ČTK k dispozici.

Účastníci programu nejprve absolvují roční jazykovou přípravu

Program by měl fungovat od nového akademického roku. Jeho účastníci nejprve absolvují roční jazykovou přípravu v Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze a poté pětileté studium na vysoké škole především technického nebo zemědělského zaměření. Studovat budou v češtině, v případě navazujícího studia a dobré jazykové znalosti i v angličtině.

Kandidáty pro udělení stipendia vybere česká ambasáda v Ammánu ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), a to „se zvláštním přihlédnutím k nejvíce pronásledovaným skupinám obyvatelstva a gendrové rovnosti“. Konečné slovo budou mít ministerstva školství a zahraničí.

„Tato prověrka bude trvat dva měsíce a zpravodajským službám budou poskytnuty veškeré dostupné informace o uchazečích za účelem bezpečné identifikace jednotlivců,“ uvádí materiál. Syrští studenti podle něj budou moci v Česku pobývat pouze bez rodinných příslušníků a zavážou se, že po dostudování se vrátí do vlasti. Po skončení stipendia jim také vyprší povolení k pobytu v České republice.

Konkrétní osoby, které budou přijaty, ještě vybrány nebyly

V lednu vláda rozhodla, že přijme do Česka 15 rodin syrských uprchlíků. Celkem má jít asi o 70 lidí. Přijít do republiky by podle Ministerstva vnitra měli v polovině roku. V dubnu nicméně úřad ČTK sdělil, že konkrétní osoby ještě vybrány nebyly. Syrským uprchlíků Česko pomáhá také prostřednictvím programu MEDEVAC, v jehož rámci čeští zdravotníci v Jordánsku operovali řadu nemocných s vrozenými vadami.

Kvůli občanské válce uprchly ze Sýrie tři miliony lidí, kteří našli útočiště v sousedních zemích, zejména Turecku a Jordánsku. Další miliony uprchlíků přežívají mimo domov v samotné Sýrii. Podle Zaorálka jde o největší uprchlickou vlnu od násilností ve Rwandě před 20 lety.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…