Šok: Chvála ODS z nečekané strany. Klaus by koukal

04.08.2020 10:41

Člen ODS Jindřich Vobořil popsal založení svého nového projektu v ODS – Liberální fórum. „Pro mě to slovo znamená ty věci, jako jsou lidská práva, jako je právní stát, jako je otevřenost třeba k občanské společnosti, ale třeba taky solidarita,“ popsal, co pro něj znamená slovo solidarita. „Je slyšet pouze tu jednu stranu, jak je všechno špatné kolem multikulti…“ nelíbilo se mu. Nejradši by v ODS vyvolal debatu nad přijetím eura. Podpory se Vobořil dočkal od brněnského politika Matěje Hollana. „Ten rozhovor jsem slyšel několikrát a skoro mi tekly slzy: podpora občanské společnosti, nevládek, multikulti, západní demokracie a vážná diskuse o přijetí eura, odmítání principu zásluhovosti, chvála Pirátů,“ vylíčil bývalý náměstek primátora.

Šok: Chvála ODS z nečekané strany. Klaus by koukal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

Člen ODS a bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v rámci ODS zakládá Liberální fórum. V pořadu Štrunc na CNN Prima News popsal, jak by měl projekt vypadat. Nejdříve se Vobořil podělil o to, proč Liberální fórum vlastně vzniká. Vobořil má slovo liberální zasazené do kontextu svobod, nesouhlasí s výkladem Václava Klause mladšího, dle kterého byl pojem liberální bližší regulaci. „Uvnitř ODS je celá řada různých lidí a já cítím, že tam je takový ten tlak mezi nějakou skupinou takových těch ultras, kteří by to liberální úplně vyškrtli, já naopak si myslím, že naše západní společnost je svobodná právě proto, že to liberální, západní svobodná demokracie, já si myslím, že o ten název a o to, co je za tím, že bychom měli svést nějaký ten souboj,“ vysvětlil Vobořil, proč založil toto fórum. Více jsme o reakcích na Liberální fórum psali ZDE.

Anketa

Který moderátor talk show je lepší?

34%
hlasovalo: 8593 lidí

Moderátor Štrunc poznamenal, že on vždy vnímal ODS za liberální v ekonomice a konzervativní ve smyslu hodnotového. ODS sama na svém webu píše, že jde o liberálně konzervativní stranu, tedy o stranu právě liberální v ekonomice, avšak zastávající některé konzervativní tradice a hodnoty. Vobořil uznal, že takový náhled je pořád stejný u většiny členů, avšak Vobořil se cítí být liberálním nejen v ekonomice a vysvětlil, v čem přesně je liberální. „Pro mě to slovo znamená ty věci, jako jsou lidská práva, jako je právní stát, jako je otevřenost třeba k občanské společnosti, ale třeba taky solidarita,“ vyjmenoval Vobořil.

Celý rozhovor ZDE:

Anketa

Který moderátor talk show je lepší?

34%
hlasovalo: 8593 lidí

V ODS dle něj chybí takový proud, který by navrhoval liberální témata, o které by se vedla diskuse. „Ale na pravém spektru, protože ty levicově liberální témata reprezentují Piráti,“ doplnil s poznámkou, že na pravém spektru něco podobného právě chybí. Češi jsou dle něj více liberálnější než velká část zbytku světa, bohužel se jen z toho slova liberální stala nadávka. Problém vidí v české politice. „Po každým, kdo řekne některé liberální premisy, tak po něm někdo vyjede, a protože ta politika je buď populistická, nebo opatrnická v České republice, málokdo si troufne navrhovat témata navzdory, tak to je myslím to, co se s tím teď děje, a to co mě trápí v téhle době, že se bojím, aby ta česká společnost nešla právě do toho a jde právě podle mého, v mnoha věcech v množství zákonů a regulací a přístupu k různým věcem, já jsem vyrostl v době za železnou oponou, kde máte takové partikulární téma, když přijel člověk s jinou barvou kůže, tak to třeba všichni vítali, protože jsme nemohli za tou železnou oponou se s těmi lidmi potkat, teď je kolem toho problém, je slyšet pouze tu jednu stranu, jak je všechno špatné kolem multikulti…“ vylíčil Vobořil. On sám má s multikulturalismem dobré zkušenosti.

V ODS je prý otevřená debata, takže mu nikdo neříká, zda má o těchto tématech mluvit či nikoliv. Akorát nikdo ve straně nechce nějaké frakce, což mu nevadí, jelikož on Liberální fórum chce vést jako think tank, nikoliv jako frakci. Vobořil však plánuje otevírat témata jako euro v České republice. Přitom však součástí kampaně ODS byla petice za Českou korunu, tedy k nepřijímání eura. Na prosazování zrušení povinnosti přijetí eura upozorňuje ODS i ve svém současném programu.

„Multikulturalismus, euro, podpora občanské společnosti. Píšete v tom svém dokumentu, mnohokrát zmiňujete vůbec neziskové organizace, tak se ptám, jestli to ještě vůbec patří do ODS?“ zeptal se Štrunc. Vobořil si myslí, že určitě ano a doplnil, že do ODS vstupoval v roce 2006. Za důvod vstupu označil nástup ČSSD k vládě. „Bylo mnohem více konzervativnější k neziskovému sektoru a já jako zakladatel velké organizace jsem pociťoval, že ČSSD by všechno dělala ráda organizované státem,“ připomněl Vobořil. Dále pověděl, že když začínal s podnikáním, tak všechny peníze dával do nevládní organizace, kterou založil, a nebral žádné dotace, avšak nyní má jeho organizace 250 zaměstnanců a jinak už to nejde.

V současném vedení ODS, podle jeho slov, jsou extrémně slušní lidé – přemítá však o tom, zda je to právě to, co dnešní společnost chce. „Jako kdyby lidé nakonec chtěli rošťáky typu Topolánek, Paroubek. Chtějí Babiše, takové ty lídry. Přijde mi to škoda,“ dodal Vobořil.

Vobořil se dočkal slov pochvaly, a to zejména od bývalého brněnského náměstka primátora a místopředsedy hnutí Žít Brno Matěje Hollana. Prý si myslel, že v ODS má smysl sledovat akorát Pavla Novotného, jelikož se nebojí hájit Romy či migraci. Prý jsou však v ODS právě dva takoví, a tím druhým je Jindřich Vobořil.

„Ne, sorry, to byl blbej vtip. Jindřich Vobořil je legenda. Skoro se stal mnichem, ale pak raději založil největší českou organizaci pomáhající lidem se závislostmi, Podané ruce. S Bémem a dalšími se podílel na ustanovení liberální české ‚protidrogové‘ politiky. Prožil si konec komunistické totality a bytostně nesnáší všechny projevy totalit a autoritářství. Od 91. roku kombinuje úspěšně podnikání a nevládku. A mnoho let i vysokou státní úřední pozici,“ napsal Hollan na facebook.

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

Prý se teď v rámci strany rozhodl do toho říznout a založil v ODS Liberální fórum. „Ten rozhovor jsem slyšel několikrát a skoro mi tekly slzy: podpora občanské společnosti, nevládek, multikulti, západní demokracie a vážná diskuse o přijetí eura, odmítání principu zásluhovosti, chvála Pirátů jako jediné fakt pracovité strany, chvála Sobotky jako skutečně liberálního politika. Docela maso, že?“ chválil Hollan politika ODS.

Prý teď jde jen o to, zda bude v ODS Vobořil táhnout témata obhajoby nefiremní liberální demokracie sám či nikoliv. Poukázal i na to, že ODS má tendenci po „vondrovsku“ blahořečit každého totalitního autoritáře, co je zrovna na skladě, a bylo by fajn, kdyby zjistil, že to tak není a byla by to lepší alternativa k ANO. „Ne horší jako dosud. Nebylo by to od věci,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…