Šokovaný redaktor z Respektu: Svět se zbláznil. Minulý týden mi jeden poslanec vážně předkládal konspirativní teorii

19.12.2016 22:06

Elektronický svět a jeho dezinformace ovlivňují životy nejen prostých občanů, ale také politiků, státních úředníků nebo bezpečnostních institucí, upozorňuje v komentáři na serveru Respekt.cz publicista Jaroslav Spurný.

Šokovaný redaktor z Respektu: Svět se zbláznil. Minulý týden mi jeden poslanec vážně předkládal konspirativní teorii
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Tvrdí, že v dnešní době, kdy většina těch, kdo rozhodují o bezpečnosti této země, běžně žije svůj elektronický život, se riziko špatného rozhodnutí mnohonásobně zvětšuje. „A začíná být dokonce hlavním nebezpečím pro stabilitu země. Konstatují to zprávy a analýzy tajných služeb a různé povedenější i nepovedenější bezpečnostní audity. Úředníci, vojáci a hlavně politici jsou bombardováni v elektronickém světě informacemi, dezinformacemi, polopravdami, ideologiemi, konspirativními příběhy,“ píše Spurný.

Celý text je ZDE

Pane redaktore, vy o tom budete něco vědět

Podle něj je naprosto logické, že jejich příjem se promítá do profesního rozhodování odpovědných lidí. „Do zájmu politiků se začínají promítat důmyslně i hloupě složené konstrukce okupující elektronický i skutečný svět. Autor zažil minulý týden poslance, který se s vážnou tváří odvolával na konspirativní teorii známou pod identifikací chemtrails (pane redaktore, vy o tom budete něco vědět...),“ svěřil se se svým zážitkem.

Podle něj to byl úlet, ale takovéto či podobné jsou čím dál tím častější. „Elektronický svět a jeho dezinformace neovlivňuje jen životy prostých občanů, ale také politiků, státních úředníků nebo bezpečnostních institucí. Jejich kompetence jsou pod nepřehlednými ataky elektronického světa a jejich rozhodnutí jsou čím dál tím víc ovlivněna naprosto nelogickými a často i nebezpečnými výstupy elektronické sítě,“ píše Spurný.

Zeman prostě jen hodnotí svět

Miloš Zeman nemusí být podle něj agentem Moskvy, jak se o něm zhusta a dlouho povídá. Nebo agentem Pekingu, jak se o něm povídá čerstvěji, není ani vyslancem Trumpa. „Prostě jen hodnotí svět. Takových malých Milošů Zemanů, otevřených všemu, co potvrdí jejich obavy i přání, jsou plná ministerstva, státní nebo komunální úřady,“ míní Spurný.

„Elektronický svět jim vychází vstříc a provádí je jejich rozhodováním. Stačí mu jen otevřít dveře. Tohle je to základní riziko, o němž Moskva, Peking nebo bossové terorismu a autoritářských mocí dobře vědí a umějí s ním pracovat. Pátá kolona se dá postavit podstatně rychleji a efektivněji než kdykoli dříve,“ uzavírá Jaroslav Spurný svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…