Soud nadělil tresty Rittigovi i Nagyové-Nečasové

10.01.2017 13:27

Za vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby uložil soud někdejší šéfce premiérova kabinetu Janě Nečasové (dříve Nagyové) podmíněný trest v délce 1,5 roku, lobbistovi Ivu Rittigovi a jeho právníkovi Davidu Michalovi pak devítiměsíční podmínku. Bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru soud obvinění zprostil. Dnešní verdikt, podle nějž má Nečasová navíc na tři roky zakázáno pracovat ve funkcích s přístupem k utajovaným informacím, není pravomocný.

Soud nadělil tresty Rittigovi i Nagyové-Nečasové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud v kauze vyzrazení utajovaných informací BIS. Mezi obžalovanými je podnikatel Ivo Rittig a někdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová

Rittig se podle verdiktu dověděl v roce 2012 od Nečasové a ministra zemědělství, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál od šéfa civilní rozvědky. Dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého advokáta na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány.

Čtveřice obžalovaných vinu odmítá. Nečasová zdůrazňovala, že takovým postupem by ohrozila jak své zaměstnání, tak i premiéra, s nímž v té době měla už dlouholetý vztah. Rittig obžalobu označil za absurdní, žádné utajované informace prý nikdy neměl k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…