Soud nepravomocně zprostil exministra Chmiela obžaloby

03.09.2013 12:41

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes zprostil obžaloby exministra Juraje Chmiela. Byl podezřelý z toho, že se ve funkci velvyslance v Austrálii dopustil při zadávání veřejných zakázek zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dnešní verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k pražskému městskému soudu.

Soud nepravomocně zprostil exministra Chmiela obžaloby
Foto: mzv.cz
Popisek: Juraj Chmiel

Chmielovi hrozilo až deset let vězení, obžaloba navrhovala tříletou podmínku. Chmiel vinu odmítá, odpovědnost za realizaci zakázek podle něj nese Ministerstvo zahraničních věcí. "Od začátku jsem tvrdil, že jsem nevinen, dokládal jsem to listinnými důkazy, které byly od začátku ve spisu," řekl Chmiel ČTK. "Vzhledem k tomu, že obžalovaný byl zproštěn obžaloby, tak tím pádem ani nevznikla ministerstvu škoda," uvedl u soudu ředitel generální inspekce ministerstva Vladimír Války. "Ministerstvo se automaticky nemůže připojit ke škodě, protože žádná nevznikla," dodal Války.

Údajná škoda jeden a půl milionu

Podle spisu se Chmiel provinil v roce 2008 v souvislosti s projektem Ministerstva zahraničních věcí na informační kampaně v Tichomoří. Projekt za téměř dva miliony korun údajně rozdělil na pět dílčích částí, čímž porušil zákon o veřejných zakázkách a další předpisy. Udělal to prý proto, aby nemuselo být vypsáno výběrové řízení a aby rozhodnutí o vybrání jedné z firem nemusel předkládat ke schválení koordinátorovi projektu. Poté údajně zadal třem předem zvoleným firmám vypracování studií týkajících se zámoří a cestovního ruchu, které ale se zadáním schváleného projektu nesouvisely a navíc v rozporu se zadáním nijak nepropagovaly české společnosti v zahraničí. Státu tím měl způsobit škodu zhruba 1,5 milionu korun.

Velvyslancem v Austrálii byl Chmiel od ledna 2008 do konce roku 2009, kdy se stal v kabinetu Jana Fischera ministrem pro evropské záležitosti. Kvůli působení v úřednické vládě vystoupil z ODS, kam se ale později vrátil. O pozastavení svého členství ve straně následně požádal ještě před zahájením trestního stíhání, prý z osobních důvodů. Fischerovi původně pomáhal i s prezidentskou kampaní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…