Soud o uhelné miliardy: Starý pán nepřišel, naši právníci jen tiše koukali

14.05.2013 7:15

Ve Švýcarsku začal soud s exmanažery Mostecké uhelné společnosti (MUS). Vlastně jen jeho první část, protože se dostavili jen tři z šesti bývalých manažerů společnosti. Zástupci České republiky si během jednání dělali poznámky, stát propásl možnost připojit se k žalobě a zůstává v pozici poškozených.

Soud o uhelné miliardy: Starý pán nepřišel, naši právníci jen tiše koukali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Deník MF Dnes přináší podrobnou reportáž ze soudu s pěti Čechy a jedním Belgičanem. Exmanažeři jsou obžalovaní z praní 14 miliard korun ve švýcarských bankách, které měli získat po podvodném ovládnutí MUS na konci 90. let.

První dorazil k budově soudu Jiří Diviš, bývalý šéf firmy Investenergy, která později kupovala i státní podíl v dolech. "Jsem rád, že soud konečně začne," řekl. MF Dnes sdělil, že má velkou důvěru v to, že soud vyhraje.

Jako další se dostavil Marek Čmejla, jeden z podílníků Appian Group, a posledním, kdo dorazil osobně, byl Petr Kraus. "Cítím se nevinný. Věřím, že se to prokáže," uvedl. Kraus byl spolumajitelem společnosti Newton FMG, která akcie MUS pro její manažery, schované za Appianem, nenápadně skupovala z trhu. Podle obžaloby se tak dělo za miliardy zpronevěřené z dolů.

Pokračování v červnu

Zbylí tři obžalovaní - Oldřich Klimecký, Antoník Koláček a exprezident Appianu Jacques de Groote - vyslali jen své advokáty. Soud rozhodl, že začne řízení s těmi, kteří přišli. Ostatní se mají dostavit na další termín, který stanovil na 10. června. Rozsudek pro všechny by měl padnout v první polovině července.

Zástupci české právní kanceláře se podle MF Dnes ocitli v "trochu potupné" pozici zapisovatelů, stáli mezi novináři a dělali si poznámky. Kdyby Česká republika nepropásla možnost připojit se k žalobě, mohli vystupovat v jiné roli. Podle Švýcarů totiž vznikla státu při privatizaci MUS škoda 3,5 miliardy korun. Stát je nyní v pozici poškozeného a se svými nároky se musí obrátit až na civilní soud.

Omluvy a výmluvy

Soud podle reportérek deníku začal vyjasňováním, proč tři z šesti obviněných nedorazili. Advokáti Klimeckého a Koláčka se snažili nepřítomnost svých klientů uhrát na nejasnost pozvánky. Prý nebylo zřejmé, zda se musí dostavit napoprvé a plánovali dojít až na červnové kolo.

Advokát Jacquesa de Groota zase omlouval nepřítomnost exmanažera tím, že mu účast u soudu nedoporučil vzhledem k věku (86) jeho lékař. "Nezvládl by to vzhledem k délce procesu, ani by se vzhledem k věku nedokázal psychicky tak dlouho soustředit. Má zhoršenou paměť a je unavený," uvedl.

Soud se netýká dalšího z původních obžalovaných, Luboše Měkoty, protože ten v březnu náhle zemřel. Jeho peníze na švýcarských kontech však zůstávají zmrazeny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…