Neupíral bych Švýcarsku šanci, že MUS vyšetří, věří právník Krutina

13.05.2013 21:53

Komplexní, složitý, s řadou neznámých faktorů. Takhle nejčastěji popisoval v Hyde Parku privatizaci Mostecké uhelné společnosti specialista na trestní právo Miroslav Krutina, jenž je ve spojení se švýcarskými advokáty. Jisté podle něj je, že se obviněným podařilo mazanou cestou přijít k ohromnému majetku. Jestli to byl úspěch, nebo to koliduje s trestním právem, se teprve uvidí.

Neupíral bych Švýcarsku šanci, že MUS vyšetří, věří právník Krutina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Podle Krutiny dal prostor k činu exmanažerům  stát, když část majetku MUS zprivatizoval. Nakonec totiž tahal za kratší konec. Možná se tomu ale nelze divit. Některé akcie totiž tehdy ztratily hodnotu úplně, některé lidé prodávali s maximálně 10tisícovým ziskem.

Ohromný boj

To, že se věc rozhodl řešit švýcarský soud, je podle Krutiny na západ od našich hranic velký krok. „Bude to ohromný boj,“ řekl host Hyde Parku s tím, že soudci nyní musí prokázat, že obvinění jednali s rozporu s českým obchodním zákonem. „Neupíral bych jim šanci, že to vyšetří,“ podotkl Krutina a dodal, že jim bude soud dokazovat nejen praní špinavých peněz, ale podvod, padělání a jiné trestné činy.

Na otázku diváka, zdali je možné, aby věc začal řešit i český soud, specialista na trestní právo odpověděl, že v tuzemsku již probíhá trestní stíhání ve dvou věcech. Problém je nicméně to, že švýcarská strana pokrývá téměř všechna jednání dotyčných, jinými slovy by bylo těžké hledat prostor, za co je dále soudit. „Byl by problém je soudit za to, z čeho byli zproštěni,“ vysvětlil Krutina.

Klausova amnestie by soud stejně zastavila

Podle právníka je téměř jisté, že informace o tom, že i švýcarský velvyslanec v Praze osobně informoval dva ministry vlády, zdali by se k případu nechtěli přihlásit, je správná. „Připomínání se a nabízení probíhalo v několika vlnách,“ řekl v Hyde Parku. Pokud by nešlo z jejich strany o úmysl, čemuž se Krutina zdráhá uvěřit, půjde prý o provozní neefektivitu. To by u firem často končilo obžalobou, naznačil právník.

Za to, že se MUS začal zase řešit, nemohou podle Krutiny politické změny v roce 2012, ale pár zodpovědných úředníků. Jako zajímavost specialista na trestní právo potvrdil, že pokud by se MUS v Česku od roku 2004 řešil a dodnes by nebyl proces ukončen, Klausova amnestie by případ stejně ukončila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…