Soud opět otevře miliardový podvod v Komerční bance

18.03.2012 19:05

Již v pondělí 19. března se začne na Městském soudu v Praze projednávat kauza podvodů v Komerční bance. Bývalá šéfka odboru financování obchodů banky Jiřina Kaplanová se měla se skupinou dalších úředníků podílet na stomilionových podvodech.

Soud opět otevře miliardový podvod v Komerční bance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Jiřina Kaplanová je obžalovaná spolu se čtyřmi dalšími bývalými úředníky Komerční banky. Údajně se na konci 90. let podíleli na stomilionových úvěrových podvodech. Pokud budou shledáni vinnými, hrozí jim za to pět až deset let vězení.

Podvodné smlouvy se týkaly firem kolem Františka Chvalovského, bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu. Úředníci prý nezohlednili rizikovost obchodů, na které si firmy půjčovaly, nebo jejich špatnou ekonomickou situaci. Některé z nich totiž nebyly schopné splácet už dřívější závazky vůči Komerční bance. Navíc byly do podkladů vědomě vepsány nepravdivé údaje.

Škoda, která tím bance vznikla, je v přepočtu skoro 1,5 miliardy korun. Kaplanová spolu s ostatními stála před soudem kvůli kauze již dříve, v roce 2006, tehdy ale všichni odmítali vinu tak, že pouze plnili pokyny vedení banky.

Pražský městský soud uložil Kaplanové pětiletý trest, vinné uznal i ostatní, u nich ale od potrestání upustil. Odvolací Vrchní soud v Praze však rozsudek zrušil a kauzu vrátil na začátek. Policie nakonec musela všech pět úředníků znovu obvinit.

Kaplanová s jednou úřednicí jsou navíc stíhány i v souvislosti s kauzou miliardových ztrátových obchodů Komerční banky s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona. Žaloba je viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…