Soud s Rathem bude mít pauzu. Kvůli nemoci obžalovaného

24.08.2014 18:44

Hlavní líčení v kauze Davida Ratha (dříve ČSSD), které mělo od pondělí pokračovat u pražského krajského soudu, se neuskuteční. Bývalý středočeský hetman spolu s dalšími deseti lidmi v případu čelí obvinění z korupce. Jeden z nich je nemocný, proto soud projednávání odročil na 2. září, sdělila dnes ČTK mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Soud s Rathem bude mít pauzu. Kvůli nemoci obžalovaného
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Exposlanec je obžalovaný z přijetí úplatků ohledně zakázek placených ze zdrojů Evropské unie. Podle obžaloby se týkaly stavebních zakázek a modernizace několika nemocnic. Hrozí mu až 12 let vězení. Soud s Rathem začal před rokem, podle dřívějších informací mluvčí se měl příští týden opět zabývat listinnými důkazy, jako jsou například smlouvy a záznamy z úředních jednání. Na programu byly mimo jiné výslechy znalců.

Sám Rath věří, že hlavní líčení v jeho kauze by mohlo skončit ještě letos. Současně ale tvrdí, že soud postupuje zaujatě a není nestranný. Například prý stále zamítá námitky obhajoby.

Státní zástupce Petr Jirát v kauze viní 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Týkaly se stavebních zakázek a modernizace nemocnic. Vítězství v tendrech byla podle obžaloby domluvená pro předem vybrané firmy, což údajně provázela korupce. Za organizátory označuje exšéfku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou, dříve Pancovou, a jejího partnera Petra Kotta, který byl náměstkem krajských nemocnic a dříve i poslancem a šéfem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Kott s Pancovou se letos vzali. Policie v kauze zatýkala v polovině května 2012. Rath, Kott a Pancová strávili přes rok ve vazbě.

Právě za vazbu, kterou později uznal Ústavní soud jako nezákonnou, nyní Rath žádá po soudci Krajského soudu v Praze Robertu Pacovském odškodnění několik desítek tisíc korun. Dalších zhruba 30.000 korun žádá od státu za to, že ho eskorta vodila k soudu v poutech. Dalšími obžalovanými jsou šéfové a manažeři firem, které se o zakázky ucházely nebo obchodní soutěže pořádaly. Rath coby hejtman údajně o všem věděl a dělil se o úplatky. Exposlanec vinu odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…