Soud zakázal Škárkovi funkci poslance. U starosty to nešlo

15.04.2012 11:50

Může soud zakázat poslanci vykonávat jeho mandát nebo být znovu zvolen? U Jaroslava Škárky to soud udělal. Loni se podobná věc stala u starosty Nového Boru Radka Nastiče, Nejvyšší soud však zákaz pasivní volby nedovolil.

Soud zakázal Škárkovi funkci poslance. U starosty to nešlo
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Jaroslav Škárka u soudu s Vítem Bártou

Soud poslal Nastiče na rok do vězení za braní úplatku ve výši 150 tisíc korun. Kromě trestu odnětí svobody dostal Nastič pokutu 100 tisíc korun a zákaz činnosti v samosprávě na dobu 5 let.

Je to proti demokracii?

Na základě dovolání se případ dostal až k Nejvyššímu soudu, který podle serveru Aktuálně.cz konstatoval: "K omezení základního lidského práva, v daném případě tedy pasivního volebního práva do zastupitelstev obcí, může docházet toliko za podmínek stanovených taxativně zákonem upravujícím volby do zastupitelstev obcí."

Právní experti pochybují, že soud může zakázat vykonávat činnost poslance. "V demokratických zemích nemohou soudy znemožnit rozhodnutí občanů dát někomu mandát," říká Václav Pavlíček z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Soudce Jan Šott, který zakázal Škárkovi činnost poslance na 10 let, si ale za svým verdiktem stojí. "Činnost poslance je podle zákona činností, u které lze uložit zákaz činnosti. Pokud rozhodnutí nabude právní moci a on by dál tuto činnost vykonával, tak by se mohl dopustit trestného činu maření úředního rozhodnutí," řekl soudce Šott Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…