Soud zamítl Dukovu žalobu na brněnská divadla

18.03.2019 11:51

Městský soud v Brně dnes zamítl žalobu kardinála Dominika Duky podanou kvůli kontroverzním divadelním hrám na brněnské Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno. Duka a jeho právník Ronald Němec, který se k žalobě připojil, žádali omluvu za zásah do svých osobnostních práv. Podle soudce Ondřeje Sekvarda šlo v dramatech o alegorii, nikoliv o konkrétní postavu Ježíše či dalších osob. Zástupci divadel namítali, žaloba stojí na pocitech a úvahách, se kterými lze obtížně polemizovat.

Soud zamítl Dukovu žalobu na brněnská divadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Soudce nyní čte odůvodnění rozsudku. „Nešel bych na ni ani zadarmo, ale není to o tom, že já bych měl posuzovat vkus publika,“ uvedl zatím mimo jiné soudce Sekvard.

Žaloba se týkala uvedení her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět. Inscenace loni vyvolaly vlnu negativních reakcí. Některým lidem vadila jejich obscenita a způsob zobrazování křesťanských symbolů. Podle Němce hry přesáhly hranici přijatelnosti. „Je například zákaz zpochybňování holokaustu, nelze mít divadelní hru naprosto o čemkoliv. Vždy existují hranice, za které zajít nelze,“ řekl Němec.

Právní zástupce experimentálního divadla řekl, že žaloba je plná pocitů a úvah, s nimiž lze obtížně polemizovat. „Soud ale musí vycházet z práva a z principu náboženské svobody a rovnosti,“ uvedl právník.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …