Soud zamítl žalobu NKÚ na Sněmovnu

14.03.2012 13:12

Pražský městský soud dnes zamítl žalobu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) na Poslaneckou sněmovnu. Za NKÚ ji loni v lednu podal ještě jeho tehdejší prezident František Dohnal a domáhal se toho, aby soud poslancům ze sněmovního kontrolního výboru zakázal prověrku hospodaření úřadu podle vnitřního předpisu výboru. Za neochotu dodat poslancům podklady umožňující audit hospodaření NKÚ mezitím soudy Dohnalovi uložily pravomocně podmíněný trest, čímž v čele úřadu skončil. Správní senát, podobně jako již dříve trestní soud, dnes uvedl, že sněmovna má právo kontrolovat hospodaření NKÚ.

Soud zamítl žalobu NKÚ na Sněmovnu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Proti dnešnímu rozhodnutí lze podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta ovšem nemá odkladný účinek.

Protože Dohnal v únoru kvůli pravomocnému odsouzení skončil ve své funkci, zeptal se soud před dnešním jednáním NKÚ, zda trvá na podané žalobě. Viceprezident úřadu Miloslav Kala podle předsedkyně senátu Ivanky Havlíkové sdělil, že přestože má jiný právní názor než Dohnal, chce, aby soud žalobu projednal kvůli vyjasnění otázky kontroly NKÚ.

Dohnal v žalobě tvrdil, že oznámení kontrolního výboru z prosince 2010 o zahájení prověrky podle kontrolního řádu výboru bylo nezákonné. Žádost o dodání materiálů umožňujících provedení auditu hospodaření úřadu tak odmítl. Od počátku tvrdil, že by kontrola narušila nezávislost úřadu, který by tak nebyl dostatečně chráněn před politickými vlivy. Kontrolní výbor nepovažoval za nestranný, prověrka prý měla politický podtext.

Tím se NKÚ nemusí řídit

V žalobě namítal, že kontrolní řád je pouze vnitřním aktem výboru, který nelze považovat za zákonný předpis, kterým by měl NKÚ povinnost se řídit. Řádu třeba vytýkal, že neřeší možné vznesení námitky podjatosti.

Havlíková však dnes žalobu označila za nedůvodnou. "Poslanecká sněmovna je ten kontrolní orgán, který má pravomoci kontrolovat hospodaření NKÚ. Pokud žalobce v této souvislosti poukazoval na to, že je nezávislým orgánem, lze mu přisvědčit v tom smyslu, že skutečně je nezávislým orgánem v rozsahu činností, jimiž je ze zákona nadán. Zásahem do jeho nezávislosti zcela určitě není kontrola, jak žalobce nakládá s rozpočtovými prostředky, které mu jsou z rozpočtu svěřeny k hospodaření," uvedla Havlíková.

Ke kontrolnímu řádu řekla, že "do jisté míry" kopíruje ustanovení zákona o státní kontrole. Pokud podle Havlíkové neexistuje konkrétní zákon, který by upravoval postup při kontrole NKÚ, pak je třeba použít zákon o státní kontrole, se kterým by kontrolní řád neměl být v rozporu. "Nejvyšší kontrolní úřad je organizační složkou státu, která podléhá kontrole podle zvláštních právních předpisů," uvedla dnes soudkyně.

Podmíněný trest

Odvolací senát Městského soudu v Praze Dohnalovi v únoru potvrdil osmiměsíční podmíněný trest za zneužití pravomoci úřední osoby. Toho se dopustil právě tím, že odmítl poskytnout výboru podklady, které by kontrolu hospodaření umožnily. Dohnal požadavek odmítl, přestože již za stejné jednání dostal dříve padesátitisícovou pokutu. Součinnost mu přitom i podle trestních soudů ukládá zákon.

Dohnal v minulosti řekl, že úřad by neměli kontrolovat poslanci, ale zahraniční účetní dvory. Zákon o NKÚ prý nenastavuje procesní pravidla prověrky, neřeší tedy například otázku podjatosti členů kontrolního výboru, jejich pravomoci nakládat s dokumenty úřadu nebo případné odvolání proti jejich závěrům. Poslanci, kteří požadovali prověrku, byli podle Dohnala podjatí. Dříve než audit začal, se prý v médiích vyjadřovali k tomu, jak dopadne a jaký bude trest. Dohnal zároveň uvedl, že sněmovně dodal veškeré dokumenty, které podle zákona předložit musel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…