Spekulace, proč Zeman potřeboval Válkovou na ministerstvu. A zmínku k Pelikánovi přidává novinář Best

14.02.2015 9:59

"Válková se mimochodem podělala. Já jí nabídnul pomocnou ruku a ona to odpískala," uvedl prezident Miloš Zeman v neformálním rozhovoru s ředitelem zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynkem Kmoníčkem při své návštěvě Jordánska a Spojených arabských emirátů. Slova, která nebyla určena veřejnosti, ale zachytil zapnutý mikrofon a kamery televize Prima. Informovaly o tom sobotní Lidové noviny, které píší o tom, že Válková byla Zemanovou "spojkou" do vlády.

Spekulace, proč Zeman potřeboval Válkovou na ministerstvu. A zmínku k Pelikánovi přidává novinář Best
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

List upozorňuje, že ministr spravedlnosti je pro prezidenta důležitý kvůli ústavním pravomocím. "Prezident dle Ústavy na návrh ministra spravedlnosti jmenuje například soudce. Dalším vlivným nástrojem do justice je pak obsazování klíčových postů jako například šéfů nejvyšších soudů a členů Ústavního soudu,“ vysvětluje list.

Zeman podporou Válkové sledoval vlastní cíle

Ze zákulisí české justice prý zaznívá, že Zeman sledoval podporou Válkové hlavně své cíle. Jedním z nich byla například snaha získat vlivný post pro bývalého předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka, kterého Zeman navrhoval na člena Ústavního soudu.

Těsné spojenectví Válkové s Hradem podle informací listu dráždilo vedení hnutí ANO. "Šéfové hnutí s nelibostí nesli například skutečnost, že si Válková předminulý týden vzala za asistenta syna senátora Jozefa Regece, aktuálně člena senátorského klubu zemanovské SPO,“ uvedl list s tím, že Zeman tuší, že pokud by byl ministrem spravedlnosti Robert Pelikán, jeho vliv na justici by se zmenšil.

Erik Best to vidí trochu jinak

Trochu jinak celou věc s výměnou na postu ministra spravedlnosti vidí americký novinář dlouhodobě žijící v Praze Erik Best. Ten na svém facebookovém profilu k celé věci 11. února napsal: "Babišovi chvíli trvalo, než pochopil, že přidat zdarma k Agrofertu justiční systém a státní zastupitelství by byla docela dobrá akvizice.“ Žurnalista tak evidentně narážel na to, že pravděpodobný budoucí ministr spravedlnosti Pelikán působil i v Babišově Agrofertu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…