Špidla u Moravce: Pracovní knížka? Ta tu přece byla za protektorátu

02.12.2012 14:45

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová a jeden z jejích předchůdců- rovněž bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla se střetli v Otázkách Václava Moravce na ČT v debatě o dalším vývoji resortu. Ostře sledovanými tématy jsou například sociální karty, ale rovněž důchodová reforma s nově zavedeným druhým pilířem, nebo veřejná služba, ke které se v týdnu velmi ostře vyjádřil Ústavní soud.

Špidla u Moravce: Pracovní knížka? Ta tu přece byla za protektorátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ludmila Müllerová

V úvodu debaty ministryně Müllerová zopakovala, že cílem sociálních karet je zefektivnit výplatu sociálních dávek a zamezit jejich zneužitím. „SKarta by měla mít identifikační funkci, některé další funkce, například platební, budou dobrovolné,“ uvedla ministryně.

Vladimír Špidla reagoval, že sKarta je od začátku špatný projekt a jediná možnost je ji zrušit.

Jana Hrdá, místopředsedkyně Národní rady osob se zdravotním postižením, se ohradila zejména proti slovům ministryně Müllerové, že účelem sociálních karet má být zamezení zneužití dávek. „Primárně by ten systém měl pomáhat lidem, až druhotně řešit to, že to někdo zneužije,“ myslí si.

Dosavadní minimální počet odmítnutých sockaret je podle ní především důsledkem strachu lidí z možných komplikací. „Ten strach mezi lidmi, že přijdou o dávky, je pochopitelný. Ti lidé jsou na těch dávkách závislí. Proto podle ní lidé dávky přijímají a nepřemýšlí nad tím, že to může přinést řadu problémů,“ myslí si.

Vladimír Špidla ke slovům ministryně o zefektivnění systému poznamenal: „Je otázka, co je zefektivnění systému. Efektivně systém působí, pokud plní účel, ke kterému je určen. To je to hlavní, co musí být zachováno,“ zdůraznil.

Dávky se nezneužívají - alespoň ne ve velkém

Míra zneužívání sociálních dávek je navíc podle něj nepatrná. „Daňové úniky představují násobně vyšší sumu,“ tvrdí Špidla.

Ohledně elektronizace systému výplaty dávek uvedl, že je normální, že elektronické bankovnictví se rozvíjí. „Ale nemůže to být vynucováno. Tady se všichni příjemci dávek nutí, aby si zařídili kartu, ze které dokonce ani nelze vybírat všude, a jsou tak jednoznačně diskriminováni,“ myslí si Špidla. A navíc podle něj koncept sociální karty zneužívání dávek nijak zásadně neřeší.

Podle místopředsedkyně Rady zdravotně postižených si lidé se zdravotním postižením a i důchodci sami již našli způsob, jak co nejkomfortněji získávat dávky. „Někomu vyhovuje, že mu to nosí pošťák, někdo si dojde k bankomatu,“ myslí si.

Pracovní karta může být zneužita - stejně jako v minulosti

Poté přišla řeč i na „pracovní kartu“, o které prý uvažuje asociace zaměstnavatelů. V ní by měly být evidovány všechny pracovní zkušenosti, školení, zdravotní prohlídky a další údaje o zaměstnancích a sloužila by i jako zápočtový list. „Pracovní knížka u nás vždy byla zneužívána zaměstnavateli a vždy byla nástrojem brutální šikany,“ upozornil Vladimír Špidla, podle kterého se něco takového u nás objevilo například za protektorátu.

Poté se debata přesunula k tématu důchodové reformy, respektive druhého pilíře, který má umožnit individuální spoření a vyvádí část prostředků z průběžného systému. „Je třeba říci, že ČSSD ten druhý pilíř zruší, protože to zásadně poškozuje první pilíř, který je zásadní. Říkám to jasně, doufám, že mě poslouchají manažeři bank a zahrnou to do svých legitimních očekávání,“ řekl expremiér Špidla. „Do toho druhého pilíře musí být vyvedena tři procenta prostředků z průběžného systému. A to tento systém ohrožuje naprosto zásadně,“ vysvětlil následně.      

Klienty však sociální demokraté v žádném případě poškodit nechtějí „Peníze jim budou převedeny zpět, jako kdyby přispívali,“ ujišťuje.

Vláda původně předpokládala, že by do druhého pilíře mělo vstoupit až padesát procent obyvatel, dnes už podle Václava Moravce i penzijní fondy připouštějí, že to bude maximálně každý desátý. „Ta reforma není zpackaná, jen lidé prozatím nemají dostatek informací, aby se zapojili do druhého pilíře,“ řekla k tomu ministryně Müllerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…