Nečas: Státní důchod bude stále hlavním příjmem v penzi. Snůška lží, odmítá opozice

29.11.2012 16:15

Státní důchod bude i po důchodové reformě v budoucnu tvořit hlavní část příjmu penzistů v Česku. Na fóru Zlatá koruna to ve čtvrtek řekl předseda vlády Petr Nečas (ODS). Podle něj ale dnes nedokáže nikdo říct, jak by mohla penze z veřejného systému za pár desetiletí vypadat. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) uvedla, že nynější penzijní systém už "naráží na své limity", takže se důchody z něj budou snižovat a lidé si je budou muset doplnit vlastními úsporami.

Nečas: Státní důchod bude stále hlavním příjmem v penzi. Snůška lží, odmítá opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Stát nadále zůstane dominantním zabezpečovatelem na stáří i po zavedení fondového systému," uvedl Nečas. Nynější podíl státu je ale mimořádný. Důchod tvoří 95 procent čistých příjmů českých penzistů. "Je to extrémně vysoká závislost na státem organizovaném průběžném systému, která není nikde v EU," řekl předseda vlády. Reforma podle něj "závislost na státu o něco oslabí".

Vláda příští rok odstartuje důchodovou reformu. Lidé budou moci přesměrovat tři procentní body z odvodů do vlastního spoření u fondů, přidat k nim budou muset částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Podle Nečase se do tohoto druhého pilíře zapojí zřejmě méně lidí, než vláda čekala, a to i kvůli "masivní negativní kampani". Reformu kritizuje opozice, odbory i někteří experti. ČSSD oznámila, že až bude ve vládě, druhý pilíř zruší.

V budoucnu se důchod zřejmě sníží

Podle premiéra je reforma nutná, aby byly systém udržitelný. Už nyní je v mínusu. Nečas uvedl, že nyní připadají na jednoho důchodce téměř dva ekonomicky aktivní lidé. V polovině století to bude jen zhruba jeden. Starobní důchod dostávalo na konci září 1,72 milionu lidí. Průměrný důchodce dostával 11.935 korun, průměrná důchodkyně 9771 korun. Celkem má starobní, invalidní a pozůstalostní penze od České správy sociálního zabezpečení 2,86 milionu lidí.

Podle ministryně práce nynější důchodový systém už naráží na své limity a do budoucna se důchod z něj nejspíš sníží. "Pro většinu občanů bude za 20, 30, 50 let naprosto nutné si důchod doplnit vlastními úsporami," řekla Müllerová.

Opozice chce druhý pilíř zrušit

Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek ve čtvrtek zopakoval, že jeho strana druhý pilíř zruší, až usedne ve vládě. Dodal, že lidé o peníze, které vložili do fondů, nepřijdou. Převedly by se jim do třetího pilíře, tedy do penzijního připojištění a doplňkového spoření.

Mnozí odborníci na čtvrtečním fóru zavádění druhého pilíře za velkou důchodovou reformu nepovažují. Za ni označují takzvanou reformu malou, která prodloužila věk odchodu do penze. S tímto názorem souhlasí i kandidát na prezidenta Miloš Zeman. Na fóru řekl, že kromě tohoto kroku je nutné i o jeden či dva procentní body zvýšit odvody na sociální zabezpečení. Dobré by podle něj bylo i změnit způsob výpočtu valorizace.

Fórum zažilo i menší slovní přestřelku mezi premiérem a Mládkem. Ten řekl, že od Nečase slyšel směs demagogie a lží jako na předvolebním mítinku. Chválil maďarskou vládu, která tamní reformu stopla a úspory ve fondech "znárodnila". "Kdyby na závěr zapěl Internacionálu, tak by dojem byl naprosto dokonalý," pronesl na Mládkovu adresu Nečas. Od části přítomných si vysloužil potlesk. Podle jiných účastníků byl předseda vlády "hodně trapný".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…