Špidla v novinách natřel zemanovce: Žádný program, zato samé zvláštní figury

16.03.2013 10:14

Podle bývalého předsedy Vladimíra Špidly má ČSSD šanci, jakou po celých 20 let neměla – po parlamentních volbách se může stát, že bude sestavovat vládu zcela sama, bez koalice. Nyní k tomu má prý skvěle nakročeno.

Špidla v novinách natřel zemanovce: Žádný program, zato samé zvláštní figury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

„Příští rok k tomu budou nejlepší výchozí podmínky za dvacet let. Tady se určitý typ politiky totálně vyžil, jeho nositelé se dostali do všech myslitelných krizí, od krize personální přes organizační po myšlenkovou. ODS hrozí nebezpečí, že se vůbec nedostane do příští sněmovny. My jsme naopak stabilizovanější než kdy dřív,“ uvedl v rozhovoru pro LN Vladimír Špidla.

K zemanovcům je ale poměrně kritický. „Já tu Stranu práv občanů – SPOZ – neznám vůbec, abych ji mohl posuzovat. Na to, že jsou na scéně dva tři roky, a pořád nic moc nevíme o programu, neznáme lidi, kteří jsou za nimi, a když se nějaký objeví, tak je to poměrně zvláštní figura,“ míní Špidla.

Vadí mu například, že nezná názory zemanovců na některé aktuální otázky, které z ČSSD dělají moderní stranu. Například sňatky homosexuálů, ekologické otázky apod. „Pro mě to je dost důležitá věc, signalizuje příslušnost k širšímu pokrokovému proudu,“ vysvětluje expředseda.

Jeho vztah se Zemanem je ale prý neutrální, spíše žádný. Nikdy neměli moc příležitostí spolu osobně mluvit. „Jsem pravděpodobně introvertní, mám málo kamarádů a takové ty společensky dobré vztahy, to mám taky relativně omezené. A do téhle malé skupiny nepatřil holt ani Zeman,“ dodal.

V rozhovoru Špidla hovořil i o Jiřím Dienstbierovi, který neobhájil post místopředsedy. Podle Špidly to ale nebude mít nijak zásadní vliv na rovnováhu strany. „On je cenná osobnost jako takový. V prezidentské volbě získal 850 tisíc hlasů, což vzhledem k tomu, že mu vlastní strana moc nepomáhala, není málo,“ připomíná expremiér.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…