Spojí prezident rozjitřenou společnost? Záleží na prvním gestu

25.01.2013 7:52

Přímá volba prezidenta a především hysterická kampaň rozdělila společnost na dva nesmiřitelné tábory. Očekávaný těsný výsledek může podle deníku Právo emoce ještě více vyostřit. Podle politologů a sociologů bude v tom, zda se podaří situaci a vášně ve společnosti uklidnit, hrát klíčovou roli první gesto nebo krok, který nový prezident učiní.

Spojí prezident rozjitřenou společnost? Záleží na prvním gestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Podle ředitele agentury PPM Factum Jana Herzmanna bude mít prezident složitou povolební situaci, protože celá kampaň se vedla v negativním duchu. „Zda vítěz zklidní náladu, bude záležet na jeho dovednosti usmiřovat lidi. Důležité bude i to, jak se zachová k poraženému - jestli jako k důstojnému soupeři, nebo nepříteli," řekl Právu.

Prezidentem všech

Politolog Milan Znoj je přesvědčen, že nový prezident si bude muset na svou stranu získat většinu občanů a stát se tak prezidentem všech. Pokud prý vyhraje Karel Schwarzenberg (TOP 09), měl by se kvůli svým výrokům k Benešovým dekretům vyjádřit vstřícněji k české historii, upozornit na naše vzestupy a pády. Pokud vyhraje Miloš Zeman (TOP 09), bude muset naopak „utlumit nacionalistické démony, které vyvolává, a od některých stránek české historie se naopak distancovat," řekl Znoj.

Rozpolcení společnosti vadí i samotným kandidátům. „Obyčejně když se to vyhrotí, otevírají se všechny jímky a stoky," řekl Schwarzenberg. „Je to velmi špatně. Jakýkoli prezident bude muset tuto atmosféru uklidnit," je si vědom Zeman.

Emoce přebije jiná událost

Psycholog Miroslav Hudec podotkl, že společnost je rozdělena hodně. „Takovou situaci dlouho nepamatuji, debatu sleduji i ve svém okolí. Například po jednom jednání jsem byl svědkem toho, jak nastoupily uklízečky a vzplanula ostrá diskuse, kdo má být na Hradě. Co mě ale udivilo, byly věcné argumenty, které obě dámy používaly," řekl deníku.

Podle Hudce prý naštěstí emoce z prezidentské volby brzy pominou. „Ale trpkost volby může u části lidí přetrvat a projevit se později v nějaké napjaté situaci," dodal.

Politolog Tomáš Lebeda se domnívá, že Zeman vykopal nacionalismem a xenofobními prvky opravdu hluboký příkop a dá se těžko očekávat, že se společnost spojí a prezidenta přijme.

Nějaké větší protesty ale podle politologa Alexandra Tomského rozhodně nehrozí. „Za prvé je zima a za druhé lidé nešli protestovat ani proti amnestii, a ta je přitom hodně rozzlobila," míní.

Podobný názor zastává i sociolog Jan Keller. „V Moravskoslezském regionu, kde žiju, jsem přesvědčen, že už příští týden se zde o volbách mluvit nebude. Obávám se, že riziko zpochybňování voleb hrozí z tábora stoupenců Karla Schwarzenberga. Jenom doufám, že nedojde až na jednodenní hladovky," řekl deníku Právo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …