Společný stát by s Mečiarem nemohl fungovat, uvedl slovenský exministr na ČRo

28.12.2012 17:44

Už za pár dní tomu bude přesně 20 let, kdy se Československo rozdělilo na dva samostatné státy. „Ještě dnes, když poslouchám slovenskou hymnu, něco mi před ní chybí,“ přiznal na Radiožurnálu Ladislav Snopko, první slovenský ministr kultury, archeolog a disident.

Společný stát by s Mečiarem nemohl fungovat, uvedl slovenský exministr na ČRo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

 

Na rozpad Československa vzpomíná Snopko stále se smíšenými pocity. „Bylo to zlé, tekly mi slzy. Měl jsem podobné pocity, jako bych se rozešel s někým blízkým,“ přiznal. O rozchodu obou zemí se dozvěděl až 1. ledna 1993, ale jeho srdce se prý odmítalo s touto zprávou vyrovnat ještě několik měsíců.

Rozchod byl nevyhnutelný

K rozdělení Československa přispěla podle Snopka kombinace mnoha faktorů, z nichž nejdůležitější roli hrály nacionalistické snahy ze strany Slovenska, povýšené snahy ze strany Česka a neschopnost najít společnou řeč.

Po dvaceti letech už však prý vidí, že nebylo jiné cesty, a ztotožňuje se tak i s názorem prezidenta Václava Klause, kterého označil jako „cynického pragmatika“. „Společný stát nemohl fungovat s tak nespolehlivým a samolibým partnerem, jakým byl Mečiar,“ uvedl na adresu bývalého slovenského premiéra a dodal: „Byl to člověk neobyčejného šarmu a neobyčejně nespolehlivého slova.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …