Spolupráce s umírněnými muslimy je důležitá, prohlásil Sobotka na konferenci. Jourová varovala před radikalizací mladých lidí

30.05.2016 20:15

Hosty poslední části dnešních Evropských dialogů v Knihovně Václava Havla byl premiér České republiky Bohuslav Sobotka (ČSSD) a eurokomisařka Věra Jourová. Celou diskusi moderoval diplomat Michael Žantovský.

Spolupráce s umírněnými muslimy je důležitá, prohlásil Sobotka na konferenci. Jourová varovala před radikalizací mladých lidí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Aktivní členství v Evropské unii představuje pro současnou vládu prioritu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Evropská unie podle něj je uskupení stojící na svobodě slova či demokracii. „Hospodářská provázanost s ostatními členskými zeměmi jasně podtrhuje význam členství v Evropské unii,“ domnívá se také Sobotka. A zatřetí podle něj stojíme před řadou výzev globální povahy, například před terorismem. „A šanci na úspěch máme daleko vyšší, budeme-li usilovat o společné řešení,“ uvedl premiér. Podle Sobotky by se teď Evropa neměla dělit, a to především kvůli migrační krizi. 

Eurokomisařka Jourová následně uvedla, že projekt Evropské unie stojí za to. „Nesmíme brát nadarmo to, co získáváme jako Češi v Evropské unii,“ podotkla Jourová. Následně také připomněla slova exprezidenta Václava Havla ohledně toho, abychom nebyli jen technokraty. „Pro stromy občas nevidíme les. Měli bychom se vrátit ke kořenům,“ řekla Jourová. 

Oba řečníci se shodli také na tom, že v případě, odejde-li Velká Británie z Evropské unie, Unii to oslabí. 

Radikalizace společnosti

Řeč přišla i na bezpečnost. Podle Jourové bychom si měli dávat pozor na radikalizaci společnosti. „Většina mladých lidí se radikalizovala na síti. A nyní hledáme skutečně řešení, abychom se tomu vyvarovali,“ uvedla Jourová s tím, že jako Evropská unie jsme rozhodně silnější. 

Podle Sobotky je důležitá spolupráce s umírněnými muslimy nad tím, aby se podařilo potlačit terorismus a fundamentalismus. „Je důležité, aby s námi umírnění muslimové v této otázce spolupracovali,“ řekl Sobotka. Následně znovu obhajoval naše členství v Evropské unii, které považuje za přínosné. Právě i kvůli společné obranné politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…