Spor o parkování u sněmovny. Policisté odtahují, poslanci se bouří

13.04.2014 7:34

Městská policie odtahuje vozy poslanců ze Sněmovní ulice. Pokračuje tak spor o to, kdo smí parkovat v modrých zónách. Napsal to server Aktuálně.cz.

Spor o parkování u sněmovny. Policisté odtahují, poslanci se bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo městské policie

Městská policie už netoleruje, když poslanci bez oprávnění stojí na místech, která jsou vyhrazena rezidentům. Jedná se o takzvané modré zóny. Spor začal poté, co strážníci na počátku minulého týdne odtáhli vůz poslance ČSSD Stanislava Humla. Stejná věc se posléze stala i poslanci KDU-ČSL Tomáši Podivínskému.

Poslanecká auta nesmí dostat botičku. Zákon ale umožňuje odtah

Kancelář Poslanecké sněmovny ovšem jednání strážníků považuje za omyl. Růžová parkovací kartička poslance údajně opravňuje zaparkovat vozidlo kdekoliv a bez postihu.

Zákon říká: „Vozidlům ‚osob požívajících výsad a imunit‘ nemůže být nasazena botička.“ Nepíše se tam ale o odtahování.

Ředitel tiskového oddělení sněmovny Roman Žamboch upozorňuje, že pro poslance je mnohem větší překážkou výkonu povolání odtah vozidla. Z logiky věci tedy vyplývá, že by je měla jejich parkovací kartička chránit i před tím.

Nejčistším řešením by byla změna zákona, míní šéf strážníků

Ve čtvrtek proto jednala Kancelář Poslanecké sněmovny s městskou policií. Zatím ale nedošli k nějaké shodě. Policie tak bude poslanecká vozidla v modrých zónách nadále odtahovat.

Ředitel městské policie v Praze Eduard Šuster tvrdí, že poslancům nezbývá než změnit zákon. „Bylo by to nejčistší řešení," připustil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…