Sportovci na kandidátkách: Takto se vyjádřil Vladimír Šmicer

04.09.2013 6:58

Řada politických stran hodlá ve volební kampani využit popularity úspěšných sportovců. Na kandidátkách politických subjektů se tak mohou vedle skokanů na lyžích nebo fotbalistů objevit i další jména. Špitá se o slavných hokejistech Dominiku Haškovi nebo Jaromíru Jágrovi.

Sportovci na kandidátkách: Takto se vyjádřil Vladimír Šmicer
Foto: Archiv Grigorije Paska
Popisek: Jaromír Jágr s pravoslavnými popy

Některé strany už své sportovce mají. Za ODS kandiduje bývalý vicemistr světa v plavání Květoslav Svoboda nebo skokan na lyžích Jakub Janda. Za hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše mohou lidé zvolit fotbalistu Petra Švancaru. V Libereckém kraji kandiduje za ČSSD Pavel Ploc, další skokan na lyžích. Zemanovci by podle Lidových novin zase rádi získali krasobruslaře Reného Novotného.

Hokejisté jako posila

Partaje letos pokukují i po špičkách české sportovní elity. Voliče by tak mohl nalákat legendární hokejový útočník Jaromír Jágr nebo jeho neméně slavný kolega, brankář Dominik Hašek, o kterého prý mají zájem především zemanovci. "Nabídky jsem dostal. Snaha byla, ale zatím bez úspěchu. Nevylučuji ovšem, že pokud budu mít k nějakému subjektu blízko, že ho podpořím," sdělil deníku Hašek.

Jágr letos převlékl dres. Po letech, kdy podporoval občanskou demokracii, se teď nechal přemluvit k reklamě, ve které se objevuje vedle Andreje Babiše, lídra hnutí ANO. Jágr ale popírá, že by šlo o politickou podporu. "Spojení Jágra a Babiše je hlavně spojení Agrofert a mládež kladenských Rytířů," nechal se hokejista slyšet na Facebooku.

Už to, že se Jágr nechal vidět spolu s Babišem, může ale podle odborníků u voličů slavit úspěch. Podle experta na marketing Jiřího Mikeše jsou lidé z politiky frustrovaní a strany se musí zaštiťovat úspěšnými. "Ukazují, že lidé, kteří nás reprezentují ve světě, si vybrali právě jejich stranu. To funguje. Jsou to jejich maskotové," uvedl pro LN.

Dobešova zvonivá jména

Dvacet zvučných jmen z řad sportovců sliboval také exministr Josef Dobeš ve svém hnutí Pro sport a zdraví. Místo zahájení volební kampaně ale nakonec rezignoval na předsedu hnutí a rozhodl se voleb neúčastnit. Zdůvodnil to tím, že se většina grémia rozhodla obnovit jednání o společné kandidatuře se SPOZ.

Dobeš se teď obává, že si někteří sportovci, s nimiž jednal, svou podporu rozmyslí. Jít prý mělo třeba o slavného fotbalistu Vladimíra Šmicera. Nevěří ale, že by se k odchodu k zemanovcům rozhodl větší počet sportovců. "Hnutí je ale žádaná nevěsta. Měli jsme ve 14 krajích připravené plné kandidátky. Minimálně dvacítka jmen byla velmi zvonivých," řekl LN exministr.

A jak říká, kandidatura za jiné projekty u jím oslovených není pravděpodobná. "Kandidatura za nějakou stranu u mě nehrozí. Měli jsme volbu prezidenta, kdy jsem podporoval Karla Schwarzenberga (TOP 09), a pak mi bylo vyčítáno, že bych ve své roli měl být apolitický. Takže se do příštích voleb spíše zdržím a nebudu vyjadřovat svůj politický názor," řekl Vladimír Šmicer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…