Správci vltavských přehřad: Dřív jsme to upouštět nemohli

04.06.2013 7:23

Vodohospodáři začali v pondělí večer upouštět Vltavskou kaskádu, průtok Vltavy v Praze tak má dopoledne dosáhnout 3300 krychlových metrů za sekundu. Novinky.cz udělaly rozhovor s mluvčí Povodí Vltavy Michaelou Pohůnkovou. Vysvětlila, proč k upouštění vody z přehrad nemohlo dojít dřív.

Správci vltavských přehřad: Dřív jsme to upouštět nemohli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na most Legií se Střeleckým ostrovem

Často je slyšet názor, že Vltavská kaskáda se měla vypouštět dříve. Kritici mají za to, že by to více ochránilo Prahu a i obce ve středních Čechách. „Ještě v sobotu večer jsme neměli od hydrometeorologů žádnou předpověď, která by mluvila o tak intenzivních srážkách. Tak dramatické deště v předpovědi ještě v sobotu večer vůbec nebyly – a vodohospodáři nemohou jen tak bez podkladu a důvodu otočit kohoutky,“ říká Pohůnková.

Musí se brát ohled na Sázavu a Berounku

Podle mluvčí však prý vypouštěli vodu z nádrží i během minulého týdne, ještě v sobotu byly retenční prostory nádrží, které slouží právě k zadržování přívalové vody, zcela prázdné. Pohůnková pro Novinky.cz také uvedla, že kdyby byla v sobotu večer přesnější předpověď, mohli by vypouštět. „Určitě bychom vypouštěli už od soboty víc. Muselo se ale také počítat s vodou v Sázavě a Berounce, které nejsou regulované, a voda ve Vltavě se proto reguluje podle těchto toků, aby se před Prahou nestřetly vlny ze všech tří řek. Proto se s Vltavou ještě muselo čekat, protože se valila voda z Berounky a Sázavy. I proto se odtok z kaskády trochu opozdil," uvedla.

„Máme dobrou zprávu, že Sázava už klesá. Díky tomu se může manipulovat lépe s Vltavskou kaskádou a přidat zase odtok z nádrží, ještě se ale musí brát ohled na Berounku,“ řekla v závěru rozhovoru Novinkám.cz mluvčí Povodí Vltavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…