Staříka chytá fantas. Okamura, kníže i Babiš se dali do Klause kvůli odchodu z EU

04.10.2013 4:44

Exprezident Václav Klaus řekl v rozhovoru pro MF Dnes, že by doporučoval lidem hlasovat pro odchod z EU s tím, že EU je antidemokratická entita a antidemokratický projekt. Někteří politici s Klausem souhlasí.

Staříka chytá fantas. Okamura, kníže i Babiš se dali do Klause kvůli odchodu z EU
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

„To je jedna z největších darebností, hloupostí, které říkají lidé, kteří darebně uvažují o nás a o Evropské unii. To je něco tak nezodpovědného a zlého a falešného, že nevěřím, že to člověk může vážně ze svých úst vypustit. Mluvíme o konkrétním selhání konkrétního projektu konkrétního modelu evropské integrace! Nemluvíme o tom, jestli patříme na Východ, nebo na Západ, jestli patříme k demokratickému světu, nebo nedemokratickému světu. To je darebnost a lež, kterou tady u nás hájí pravdoláskovci! Prosím vás, už mi to ani neříkejte! Nemluvme o demokracii, když mluvíme o Evropské unii. To je antidemokratická entita a antidemokratický projekt,“ reagoval Klaus na dotaz, zda by nás vystoupení z EU nedostalo do sféry Ruska.

I kdybychom odešli z EU, obchod s unií zůstane zachován

Zastánci odchodu z EU říkají, že volný obchod s Evropskou unií bude i po vystoupení zaručovat dohoda o Evropském hospodářském prostoru, jejíž je Česká republika signatářem a která ani po opuštění unie neztratí platnost. Například Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko či Island členy EU nejsou, ale mohou s ní obchodovat.

Jak se dívají politici na Klausovo prohlášení, že by lidem doporučil hlasovat pro vystoupení z EU a že je EU antidemokratický projekt? „Náš národní klasik by děl: ´Tak už ho chytá fantas´,“ reagoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Naprosto s Václavem Klausem souhlasím. Vývoj EU v posledních letech je tragický a směřuje do nesvobody a chudoby,“ uvedla předsedkyně pravicového volebního bloku Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková.

„Jsme pro právo občanů rozhodnout v referendu o čemkoli. Je pravda, že když lidé v referendu hlasovali pro vstup do EU, byla to jiná unie než dnes po Lisabonské smlouvě. Vystoupit teď z EU je ovšem bláznovství starého pána. Máme tu bezcelní zónu volného obchodu i pohybu obyvatel. Čerpáme stovky miliard z unijních fondů a tak dále. Tohle rušit teď v této fázi je nesmysl a skutečně šílený nápad. Jiná věc je diskuse o změnách pravidel uvnitř unie tak, aby náš vztah k Bruselu byl více rovnoprávný – to je to, co my budeme prosazovat, tedy silnou a emancipovanou politiku ČR vůči unii. Už nesmíme odkývat Bruselu kdejakou hloupost,“ říká šéf Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura.

Už se sbírají podpisy na vystoupení

„Svobodní jsou za tuto změnu postoje Václava Klause rádi. Koneckonců Svobodní již sbírají podpisy pod peticí za vyhlášení referenda o vystoupení z EU,“ řekl předseda Svobodných Petr Mach, který je autorem knihy Jak vystoupit z EU.

Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše by vystoupení z EU negativně ovlivnilo české hospodářství. „85 procent exportu naší ekonomiky totiž směřuje do EU. My naopak potřebujeme v EU mít důstojné místo. My jsme tam zatím pro smích, protože když byl pan profesor Klaus prezidentem, tak měl svou antibruselskou politiku, pan Schwarzenberg měl probruselskou politiku a pan Nečas tam okopával kotníky. My bychom potřebovali být jednotní a abychom v EU neměli pověst národa, který pořád něco chce a který má zkorumpovanou pověst, protože hlavně evropské fondy jsme částečně rozkradli. Evropská unie má určitě rozhodnutí, která jsou negativní pro průmysl a různé sektory  a je zbyrokratizovaná, nicméně bychom s dalšími státy měli usilovat o změnu a odbyrokratizování než o vystoupení, protože kdybychom vystoupili, tak bychom vytvořili novou zeď mezi námi a státy EU,“ řekl ParlamentnímListům.cz Babiš.

„Souhlasím s Václavem Klausem. I Velká Británie se chystá vypsat referendum o opuštění EU. Vystoupení z EU naši ekonomiku neohrozí. Zůstaneme členem Evropského hospodářského prostoru, případně Evropského sdružení volného obchodu, které má dohody s EU,“ říká lídr Hlavu vzhůru! v Královéhradeckém kraji Miroslav Jeník.

Nenechme se ovládat ze zahraničí

„Rozhodně nepovažuji EU za antidemokratický projekt. Samozřejmě, že vždy je co zlepšovat a v EU by určitě pomohlo omezení byrokracie. Mimo jiné by se EU měla také soustředit na závažnější problémy, jako je jednotný dopravní či informační systém, a nikoli na zabalené koblihy nebo rovné okurky. Navíc vystoupením z EU by se ČR, a z mého pohledu by se to týkalo i zemědělství, ocitla zde ve střední Evropě prakticky v izolaci – ekonomické, politické, ale třeba také mimo přímý dialog odborníků ze všech oblastí našeho života. A nejsem si jist, že by ČR tuto skutečnost unesla,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman, který vede kandidátku SPOZ v Ústeckém kraji.

„Česká politika podporovaná významnými českými médii si zvykla hodnotit naše členství v EU pouze podle toho, kolik čerpáme ´evropských peněz´. To je dlouhodobě škodlivý přístup. Jednak nejde o žádné zázračné evropské zdroje, ale o peníze českých daňových poplatníků odeslaných do Bruselu a Bruselem přerozdělených, jednak by nás namísto těchto drobných mělo zajímat, že na pozadí boje za ´peníze na eurocyklostezky´ ztrácíme jednu klíčovou rozhodovací pravomoc nad věcmi, které mají být svobodně a nezávisle rozhodovány pouze v českém Parlamentu, za druhou. Naše historická zkušenost nás dostatečně důsledně vyučila v tom, co to znamená být ovládán ze zahraničí. Názor prezidenta Václava Klause je ve své otevřenosti možná šokující, ale prozíravý a v dlouhodobém pohledu i správný,“ říká europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Jakákoli izolace od Evropy by znamenala velký pokles životní úrovně. Navíc, pokud by se skutečně rozpadla evropská integrace, budou na tom nejhůře právě země jako ČR. Zásadně vzroste role nejsilnějších států Evropy a my budeme znovu jako Edvard Beneš před rokem 1938 u těch nejmocnějších leštit kliky a prosit, aby se s námi bavili. Znovu nám bude hrozit, že u klíčových rozhodnutí na kontinentu zůstaneme za dveřmi, stejně jako v Mnichově 1938,“ uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Referendum o vystoupení

Lídr kandidátky Úsvitu v Olomouckém kraji Radim Fiala uvedl, že s Václavem Klausem souhlasí.  

„Hlavní představitelé EU, tedy členy Evropské komise, nikdo nezvolil. V čele s jejich předsedou, bývalým předsedou revolučního předvoje portugalské komunistické strany José M. Barrosem. Evropská unie musí projít hlubokými systémovými reformami od masového přerozdělování a regulace, od centralizované unie úředníků, k unii suverénních států s volným pohybem osob a zboží.  V případě, že se to nestane, podpořím referendum k vystoupení ČR z EU, protože bude existovat nikoli na základě ekonomických principů, ale bude to politické rozhodování elit, které je dlouhodobě neudržitelné stejně jako společná měna euro. O tom všem by měli rozhodnout občané České republiky,“ říká Fiala.

„Moje kritické ano Evropské unii z roku 2004 platí. EU potřebuje reformu, ale bez ní by malá Česká republika na tom byla ještě hůř. Žijeme v globální éře, integraci potřebujeme. Národovecký tón klausovců je falešný, vlastně nahrává velkým a cizím korporacím. Nápad privatizovat ČEZ to ukazuje též,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

EU se zničí sama

„Vystupoval jsem proti vstupu do EU. Tehdejší má argumentace se potvrdila. V celé řadě názorů s Václavem Klausem nesouhlasím, ale pokud jde o EU, jsme stejného názoru. Problém vidím ale v možnosti vystoupení z EU. Výhodné obchodní spojení jsme si zpřetrhali. Jsme natolik malou zemí, zejména potom, kdy ji vlastizrádci rozbili, že by nás okolní země volně dýchat nenechali. Ostatně svou byrokracií se EU zničí sama. Už aby to bylo a mohli bychom vybudovat spojenectví a přátelství svobodných a suverénních evropských států,“ řekl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Václav Klaus si vytváří nepřítele, který neexistuje, aby ho mohl porazit,“ míní předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Z našich peněz si nevolené ´elity´ vystavěly svůj vlastní vesmír, prostor vlastních pravidel, vlastních platů, vlastní minulosti i budoucnosti. Je to nepochopitelné a trestuhodné. Namísto snahy o naplnění čtyř základních svobod, fundamentů původní dohody, se navzájem uplácejí vizí ´více Evropy´ – dost trafik pro každého. Dopadne to stejně, jako když na nedokončeném základě stavíte nová a nová patra. Celé nám to s velkým rachotem spadne na hlavu,“ říká jihočeský lídr Hlavu vzhůru! Michal Doktor.

Musíme začít u sebe

„Občané ČR se již jednou o vstupu do EU rozhodli. Lepší než tyto proklamace by bylo říct, že všichni potáhneme za jeden provaz, abychom se v té Evropě neztratili a nebyli jen problémovým státem. Jenže to by politici museli dostat rozum, ne říkat ideologické slogany. Za své postavení v EU si můžeme sami a pokud EU chceme měnit, opět musíme začít u sebe,“ myslí si exposlankyně KSČM Kateřina Konečná kandidující v Moravskoslezském kraji.

„Já jsem odpůrce EU v této podobě a s těmito výsledky pro ČR. Pan Klaus má svůj názor, který mu nevyvracím, ale ani nepodtrhnu,“ uvedl senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Lídr TOP 09 a Starostů ve Zlínském kraji Petr Gazdík s Klausem nesouhlasí: „EU jistě není dokonalá, ale rozhodně není antidemokratická. Názor pana Klause považuji za okrajový a v současné době již také bezvýznamný. Žádná z relevantních politických sil u nás podobné extremistické stanovisko naštěstí nezastává.“

 „To, co řekl Václav Klaus, považuji za hloupost,“ uvedl lídr ANO v Libereckém kraji Martin Komárek.

Referendum nelze vyloučit

„Vskutku náhle silná slova Václava Klause. A to nepatřím, ač socan, zrovna k eurofanatikům. V těch všech letech v nejvyšších patrech politiky či aspoň při podpisu Lisabonské smlouvy, pan prezident mi promine, by ta slova jistě zazněla výrazněji než nyní na penzi. Má však pravdu jistě v jednom. O takto závažném kroku – a nelze ani ten zcela vyloučit – by se mělo všelidově hlasovat. My, oranžoví, referendu nikdy nebránili. Naopak,“ uvedl exposlanec ČSSD Jiří Koskuba kandidující v Praze.

„Každého politika a expolitika jednou dožene, že úplně zblbne. Ve fyzice se učí o polohách – stálá, neboli stabilní, a volná, neboli labilní. Do volné polohy bychom se dostali odchodem z EU. To je mimo aktuální realitu. V Bruselu vymýšlejí občas nesmysly, ale na odchod to není. Jaká je alternativa? Rusko? Zánik země? Jedno je jisté. Ekonomický úpadek. Také by se mi líbilo, abychom byli lepší než zbytek Evropy. Zatím to žádná sláva není. Evropa nebrzdí nás, ale aktuálně je to naopak. Ale Václav Klaus je marketingově zdatný. Díky tomuto silnému sdělení prodá více knih. Sám musí vědět, že je to mimo mísu,“ myslí si exposlanec TOP 09 František Laudát kandidující v Praze.

Pražský kandidát Hlavu vzhůru! Jiří Janeček s Klausem souhlasí: „Nelze být součástí Evropské unie, kde jsou různě fungující ekonomiky. Není možné, aby občané České republiky dotovali Řeky či Španěly. Kam se dostalo jižní křídlo eurozóny, je důsledkem společné měny euro a populismu levicových vlád.“

Společný trh  

„Zásadně s Václavem Klausem nesouhlasím. Jsme plnoprávnými členy EU, máme své zastoupení v Evropském parlamentu a v Radě, jsme spolutvůrci společné legislativy. Vystoupení z EU by nás fatálně poškodilo a posunulo směrem k Asii, kde je té demokracie opravdu, ale opravdu nesrovnatelně méně. Vím, o čem mluvím. Jezdím na východ Evropy pracovat a vidím ten propastný rozdíl,“ říká lídryně ANO Věra Jourová v Moravskoslezském kraji.

„Václav Klaus dobře ví, že žádné hlasování o odchodu z EU v dohledné době nebude. Tak moc nerozumím té jeho rétorice. Hlasoval bych při všech výhradách proti vystoupení z EU,“ uvedl kandidát ODS v Jihočeském kraji Jaroslav Zvěřina.

„Cílem je vrátit se k tomu, co bylo základem EU v době, kdy jsme do ní podávali přihlášku. Tedy ke společnému volnému trhu s jeho čtyřmi svobodami,“ míní lídr pražské kandidátky Hlavu vzhůru! Bohumil Zoufalík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…