Starosta Bíliny: Podporuji prolomení limitů těžby

14.07.2013 15:23

Starosta Josef Horáček (BPP) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhodnotil nejen infrastrukturu ve městě, ale ve stručnosti se vyjádřil i k dalším komunálním problémům.

Starosta Bíliny: Podporuji prolomení limitů těžby
Foto: Archiv JH
Popisek: Starosta Bíliny Josef Horáček

Pane starosto, jak se vy osobně stavíte k obchvatu města? Jakou variantu preferujete a především, kdy by se mělo začít s jeho realizací?

Preferujeme variantu východního obchvatu, ale protože jsme opět nebyli zařazeni do projektu staveb do roku 2020, tak celá problematika obchvatu města není aktuální.

Městkou dopravu v Bílině provozuje nově dopravce, který však skončil ve výběrovém řízení druhý a vítěz se chce bránit případně soudní cestou. Proč se město nerozhodlo pro vítěze a jak se spor vyvíjí dnes? Podařilo se jej vyřešit?

Spor je od prosince na ÚHOS. První zájemce nesplňoval podmínky, které slíbil pro dopravu po městě Bílina při výběrovém řízení. Cestující nebyli spokojeni, vozidla byla malá, s nízkou kapacitou.

Spadáte do teplického okresu, který je teď hodně zmiňován v souvislosti s vyostřenými vztahy mezi minoritou a majoritou. Máte – nebo čekáte - podobný problém, který řeší Duchcov, litvínovský Janov, Šluknov a další města se sociálně vyloučenými lokalitami? Jak řešíte přistěhovalectví rodin ze Slovenska, které se údajně velkou měrou podílejí na kriminalitě a podobně?

Přistěhovalecké rodiny v Bílině nejsou evidovány. Žádné rodiny ze Slovenska v Bílině nemají trvalý pobyt. Romská problematika je však časovaná bomba.

Ve Vašem regionu rovněž probíhá těžba uhlí jako například na Mostecku. Jak to, že Vaše město není – zvláště v posledních měsících, kdy se řešily novelizace horního zákona – tak výrazně slyšet v plamenných diskuzích s těžaři, jako je to třeba na Mostecku v Horním Jiřetíně a podobně?

Těžba uhlí na našem katastru pokračuje, v současné době míří dál od města a vše je v pořádku. Osobně jsem pro prolomení limitů těžby.

Jak to dnes vypadá s vizí Bíliny jako lázeňského města? Nezačalo se s rozprodáváním lázeňských budov? Nebo nežádalo město nějaké dotační tituly v tomto směru, a pokud ano, s jakým výsledkem?

Ano, město žádalo o dotace, ale bez většího úspěchu. Žádné budovy neprodáváme, na budovy dohlížíme a i nadále hledáme investora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…