Starosta Chodova: Kredit, který měla naše země v 90. letech, v poslední době ztrácí

17.01.2015 13:29

Je mi smutno z toho, že po 25 letech v České republice nemáme jasné a stabilní právní prostředí. Zákony lidi spíše šikanují, než ochraňují. Připadá mi, že jsme se dostali, když ne do slepé uličky, tak minimálně hodně brzdíme. Tak okomentoval uplynulé čtvrtstoletí Patrik Pizinger (HNHRM). Jako starosta by se chtěl zasadit především o to, aby se stal Chodov městem s rozšířenou působností, které občané budou vnímat jako bezpečné a moderní město. Jaké jsou jeho další plány? A jaké hlavní změny zamýšlí radnice v letošním roce?

Starosta Chodova: Kredit, který měla naše země v 90. letech, v poslední době ztrácí
Foto: Hans Štembera
Popisek: V průčelí budovy je jeho erb

Pane starosto, v čele města jste nahradil vašeho kolegu a dlouholetého starostu Josefa Horu, který již mandát obhajovat nechtěl. Co pro vás zvolení znamená? Čeho byste chtěl v příštích čtyřech letech dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

V první řadě to pro mne znamená velký závazek vůči obyvatelům Chodova. Zvolení pro mne v osobní rovině znamená ještě větší časové vytížení a další úbytek volného času. Ale to není z mojí strany postesknutí, to je věc, s kterou by měl každý volený funkcionář počítat. Rád bych, aby po čtyřech letech byl Chodov vnímán jako moderní a bezpečné město. Z těch konkrétních úloh to znamená snížení energetické náročnosti u všech městských budov, pokračování v modernizaci našich školských areálů a mateřských škol. Jako velký úkol vidím zapojení se do diskuse ohledně reformy státní správy a prosazení Chodova jako města s rozšířenou působností. Tímto krokem chci vrátit Chodovákům zpět do města služby jako je vyřizování občanských průkazů, pasů, řidičských oprávnění a tyto doplnit o další jako je registr vizdel, živnostensjý úřad apod. Jsem přesvědčený, že město o velikosti Chodova si to zaslouží.

Co je vaší osobní prioritou pro Váš první rok ve funkci?

V první řadě je to zahájení rekonstrukce budovy bývalého gymnázia, kterou jsme směnili s Karlovarským krajem. Do tohoto areálu chce město do září roku 2016 přestěhovat naší Základní školu Komenského a vybudovat pro ní moderní areál včetně tělocvičny a jídelny. Jako další krok vidím aktualizaci Strategického plánu rozvoje města a z něj vyplývající Střednědobý plán rozvoje města. V neposlední řadě je to důsledná příprava na spuštění plánovacího období 2014 - 2020.

Jste téměř o generaci mladší než Váš předchůdce, plánujete tak nějaké změny uvnitř úřadu?

Určitě ne. Převzal jsem úřad ve výborné kondici. Spolupráce s úředníky je velmi dobrá a z mého pohledu není potřeba dělat změny. V září roku 2014 jsme již společně s panem Ing. Horou udělali jednu koncepční změnu a to tak, že odbor, který měl na starosti rozvoj města a zpracování dotací, jsme zařadili přímo pod kompetenci starosty města a přesunem 1 pracovníka uvnitř úřadu, jsme jej posílili. Tento krok zrychlil komunikaci a slibuji si od něj lepší a efektivnější práci na získávání dotačních peněz.

V čem budete chtít na Vašeho předchůdce navázat?

Určitě v tom, aby město hospodařilo vyrovnaně a bez dluhů. Dále bych rád pokračoval ve spolupráci s obcemi, které leží přímo u Chodova a Chodov pro ně je jakýmsi správním centrem. Všeobecně vnímám meziobecní spolupráci jako důležitý faktor v rozvoji celého regionu. 

HN.ZA HARM.ROZVOJ OBCÍ A MĚST získalo ve volbách přes 50 procent hlasů a v zastupitelstvu jste tak obsadili polovinu křesel. Vnímáte to jako svou výhodu či naopak? Přeci jen většina zodpovědnosti tak bude na Vás.

Je to přesně tak. Je to ohromný závazek. Na jedné straně přináší jistotu v rozhodování, na druhou stranu ovšem vážím každý krok několikrát a to právě s ohledem na to, abychom třeba i nechtěně nespadli do silového hlasování a prosazování pouze přes většinu. Odrazem toho, je i složení městské rady, která je složena ze 3 politických subjektů z celkových 5, které jsou zastoupeny s městském zastupitelstvu. 

Řada měst a obcí, včetně hlavního města Prahy a všech jeho částí, hospodaří od Nového roku dočasně v rozpočtovém provizoriu. Je to i případ Chodova? A jaké hlavní investice v letošním roce plánujete?

To není případ našeho města. Pravidelně připravujeme a diskutujeme rozpočet tak, aby ho mohlo městské zastupitelstvo schválit, a nový rok jsme zahájili podle jasně daných pravidel. V tom vidím základní povinnost a nerad bych dostal město někdy do situace, kdy budeme začínat rok v rozpočtovém provizoriu. Hlavní investicí bude již zmiňovaná investice do areálu Základní školy Komenského, dále zateplení Mateřské školy v Zahradní ulici a zateplení Základní školy v Nejdecké ulici. 

V uplynulém roce jsme si připomněli mimo jiné čtvrt století od sametové revoluce. Jak ale vidíte budoucnost Česka? Podle výsledků většiny průzkumů, které se v souvislosti s výročím konala, je většina lidí polistopadovým vývojem zklamána. Domníváte se, že svítá na lepší časy? Proč?

Po pravdě, je mi také smutno z toho, že po 25 letech v České republice nemáme jasné a stabilní právní prostředí. Jako představitel města jsem stále konfrontován s tím, že státní instituce místo toho aby byly nápomocny a města, obce a jejich obyvatele podpořili, tak jsou spíše proti nim. Je smutné, že dobrý kredit, který naše republika měla v 90 letech, v posledních letech ztrácí. Připadá mi, že jsme se dostali do, když ne slepé uličky, tak minimálně hodně brzdíme. Chci být optimistou a věřím, že může být lépe. Právě díky práci lidí, ale i politikům,  a tím teď myslím ty na komunální úrovni - starosty, zastupitele, radní, kteří jsou v přímém kontaktu s občany. Věřím, že tak udržíme základnu pro stabilní společnost.

Z čeho podle Vás pramení nespokojenost občanů takřka se vším?

Je to podle mne právě ta nestabilita a nejasnost. Zákony lidi spíše šikanují, než ochraňují. Pokud si stát neumí, anebo nechce poradit s tím, co jeho obyvatele trápí - zneužívání solárních dotací, zneužívání sociálních dávek, neexistující ochrana před tvz. “Šmejdy”, právní prostředí, kdy práva “lumpů” jsou silnější než práva slušných lidí. To je jenom několik reálných základů pro nespokojenost občanů. V současné době je jich prostě moc a není vidět, že by to poslanci a stát nějak zásadně řešili. A pokud je řeší, tak mnohdy je to řešení ještě horší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…