Starosta Hlučína: Podobné chování ve společnosti nelze tolerovat

10.07.2013 20:35

Ústava ČR ustavuje pro řízení společnosti několik orgánů, či činitelů, volených různými způsoby a v různých časech, právě proto, aby na zdeformovaný orgán, byl jiný orgán, který jej zformuje. Dnes je to mimo jiné také prezident Zeman. V rozhovoru, který poskytl Pavol Kubuš (ČSSD) našim stránkám se ale svěřil i se problémy, které trápí obyvatele Hlučína a řeč byla o špatném ovzduší v Moravskoslezském kraji a možném řešení, které by preferoval.

Starosta Hlučína: Podobné chování ve společnosti nelze tolerovat
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Hlučína Pavol Kubuš (ČSSD)

Jak vy osobně vnímáte zatýkání v nejvyšších patrech české politiky, které způsobilo pád vlády? Prezident Zeman se i přes nevůli všech parlamentních stran rozhodl jmenovat úřednickou vládu. Jak se k takovému rozhodnutí stavíte vy osobně?

V každém historicky známém společenském zřízení byli a jsou lidé s rozdílnými povahovými vlastnostmi a s rozdílným přístupem k ostatním lidem. Jedni si životní potřeby zajistí vlastní prací, jiní mají snahu zajistit si své životní potřeby na úkor jiných. Mnohdy podvodem, krádeží, zradou, zabitím, nebo „jenom zneužitím“ svého postavení, do kterého je s důvěrou v konání dobra ustanovili ostatní lidé.

Má být toto jejich jednání tolerováno? Ne a na žádné úrovni společenského postavení. Je hodně podlé, když volám na občany „zvolte mě, budu vás řídit nejlepším možným způsobem“ a pak to změním k jejich ujmě, dokonce ve svůj prospěch. Ústava ČR ustavuje pro řízení společnosti několik orgánů, či činitelů, volených různými způsoby a v různých časech, právě proto, aby na zdeformovaný orgán, byl jiný orgán, který jej zformuje. Dnes je to mimo jiné také prezident Zeman, který má tuto povinnost a pravomoci. Důležité je provést proces zákonnými způsoby a s rozvahou, jinak může vzít do rukou svůj osud lid, se všemi svými důsledky.

V rámci důchodové reformy, jež schválila vláda, mohli občané nad 35 do II. pilíře vstoupit pouze do konce června. Prozradíte nám, zda jste se tak rozhodl i Vy? Proč?

Je mi 60 let, do II. pilíře vstoupit nemůžu, ale svým dětem radím nevstupovat. Je to sice možný způsob spoření, ale nespolehlivý pro dlouhodobou úschovu peněz na stáří.

Občany kraje trápí především problémy se špatným ovzduším. Moravskoslezský kraj tak poslal na konci června do parlamentu dva konkrétní návrhy, kterými chce změnit zákon o ochraně ovzduší. Jednak se snaží prosadit to, aby bylo možné kontrolovat, čím lidé topí, druhý se týká poplatků, které odvádí státu velcí znečišťovatelé. Jak se k těmto návrhům stavíte vy osobně? A jakou šanci jim dáváte na úspěch? Především možnost kontrolovat, čím lidé topí, vyvolávala v minulosti bouřlivé diskuze o tom, zda dochází či nedochází k narušování domovní svobody.

S návrhy Moravskoslezského kraje, který má ovzduší nejhorší ze všech, souhlasím. Co se týká kontroly topenišť, věřím, že zdravý rozum zvítězí a ochráncům soukromí dojde, že nechceme kontrolovat byt, trezory zakryté obrazy, spodní prádlo v komodě, ani jiné soukromé věci. Chceme zkontrolovat na základě podezření kotelnu, komín, topivo a tam si nikdo své chráněné soukromí neschovává. Pevně věřím, že i naše společnost dozraje na úroveň společností vyspělých států, které tento problém řeší věcně a neodmítají dogmaticky řešení.

Vítáte příspěvky ministerstva životního prostředí domácnostem na nákup nových kotlů? Domníváte se, že jde o efektivní řešení problémů ochrany ovzduší?

Jednoznačně ano. Efektivnost hodnotím podle stovek miliard korun, které platíme všichni v ceně elektrické energie ze slunečních elektráren spekulantům a mnoho lidi pak nemá na ekologičtější kotle i topivo. Je něco důležitějšího než zdravý vzduch k dýchání? Je podivuhodné, že naše ekonomická prosperita, jakkoli je důležitá, musí růst i za cenu chronického onemocnění části obyvatelstva.

Město se rozhodlo, alespoň částečně, řešit problémy s parkováním zpoplatněním parkovacího místa na vybraných (nových) parkovištích. Jaký efekt řešení mělo? A plánujete počet placených parkovacích míst rozšířit? Již nyní město staví nové parkoviště u mateřské školy. Bude též placené?

Vyřešit problém parkování ve městech skutečně nejde bez placení parkovného a to je pro některé lidi nepochopitelné. Dalším problémem je, že řidiči chtějí parkoviště pod okny bytů a naopak další spoluobčané auta pod okny nechtějí. Jak bude vypadat parkování na novém parkovišti u mateřské školky ukáže praxe. Cenu parkovného budeme upravovat podle zájmu. Dobrovolně platit nikdo nechce, vedení města nechce uplatňovat hromadné represe vůči občanům – řidičům, takže se budeme snažit o nějaké kompromisní řešení. Parkování budeme řešit, podle toho, zda si občané v místě ještě poradí, anebo bude nutné radikální řešení.

Jak byste hodnotil spolupráci v rámci koalice ČSSD a SNK ED? Daří se vám prosadit vaše návrhy?

Koaliční spolupráci hodnotím velmi pozitivně ve schopnosti dohodnout se na řešení problémů města. Zastupitelstvu předkládáme návrhy řešení konkrétních opatření se snahou poskytnout zastupitelům k projednávané věci vyčerpávající informace. Vůbec neřešíme politiku stran, řešíme konkrétní záležitosti města. Schvalování probíhá napříč šesti stranickými subjekty. Projde, nebo neprojde na základě názorů jednotlivých zastupitelů. Ale všechna důležitá hlasování prošla. Příkladem může být hlasování o rozpočtu města na letošní rok, kdy pro návrh hlasovalo všech 21 zastupitelů.

Obchvat Hlučína je i přes přání občanů bohužel v nedohlednu. Jaké další problémy obyvatele trápí, a jak se bude snažit řešit tyto problémy?

Obchvat města ještě dlouho nebude, proto se snažíme vylepšit průjezd silnice I/11 městem. Město připravuje výkup objektu bránícího rozšíření dvou nejfrekventovanějších křižovatek a jeho demolici a pak budeme žádat Ředitelství silnic a dálnic na tomto připraveném pozemku rozšířit křižovatky.

Už mnoho let se koná ve městě pravidelné veřejné fórum, na kterém občané definují největší problémy města. Problémy se následně ověří ve veřejné anketě a jsou projednány v zastupitelstvu. Občané si stěžují na posedávání různých individuí na veřejných prostranstvích, trápí je hluk v okolí heren a restaurací, ale mají i požadavky na úpravy komunikací, rozšíření osvětlení nebo větší kulturní vyžití ve městě.

Pokud je to jen trochu možné, tak se snažíme problém vyřešit. Směřujeme práci městské policie do problémových míst nebo vyčleníme peníze z rozpočtu na stavební úpravy. Bohužel některé věci reálně řešit neumíme. Jsou to například opakované stížnosti na topení různými odpady. Tady by nám skutečně pomohla lepší legislativa.

Celkově jsem ale přesvědčen, že nějaké větší problémy se našemu městu vyhýbají a to je dobře.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…