Jiří Hanzlíček: Fraška kolem špatného ovzduší

19.03.2013 9:09

Komentář k dosud málo účinným opatřením vůči znečištěnému ovzduší.

Jiří Hanzlíček: Fraška kolem špatného ovzduší
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Pražský městský soud se odmítl zabývat žalobou Moravskoslezského kraje na stát kvůli znečištěnému ovzduší, která byla podána již před třemi roky. Je však těžko uvěřitelné, že za celou dobu Ostrava neurgovala vyřízení. Rovněž rozhodnutí soudu je poněkud komické s odvoláním, že žaloba nebyla uplatněna v zákonné lhůtě. Soud  uplatnil strohý byrokratický přístup, přestože zde se jedná o nezbytnou zdravotní ochranu občanů. Doporučuji proto podat proti rozhodnutí soudu kasační stížnost k Nejvyššímu  správnímu  soudu.

Jako spoluzakladatel varovných a smogových systémů upozorňuji na  dosud málo účinná opatřením uplatňovaná pouhým vyhlašování prašného smogu a jeho vysokými koncentracemi vládou, ministerstvem životního prostředí i krajskými orgány.

Dnes jsou hlavním viníkem smogu drobné mikronové částice polétavého prachu, pro které zatím nejsou k zachycování dosti účinné technologické postupy.  Mikronové částice jsou  v ovzduší  po celé ČR i Evropské unii již  mnoho let. Teprve nyní se o nich začíná mluvit. Tím se u nás vyvolávají poplašné mediální  informace, aniž by bylo možné odstranit příčinu zdravotních  problémů občanů.

Vyhlašované regulace průmyslových podniků, které jsem  dříve prosadil  pro snížení emisí síry, dusíku a hrubého prachu nemají proto při zcela odlišné škodlivině očekávaný efekt. Jsou účinně zachycovány. Způsobují  pouze  značné ekonomické ztráty, bohužel  bez většího účinku na  zlepšení ovzduší.

Výměna nových kotlů v domácnostech ovzduší trochu zlepší, drobné prachové částice se však neodstraní. Málo účinné je rovněž při  nepříznivých meteorologických podmínkách příkazy a nálepkami omezovat vjezd aut do středu měst. Při velké a celoplošné inverzi, kdy nefouká vítr dojde pouze k přesunu emisí od aut do okrajových oblastí a redukce škodlivin nebude významná.  Spoléhat se na memorandum o spolupráci s Polskem není příliš významné. Znalosti o vzájemných přenosech škodliviny jsou známy desítky let. Polákům chybějí finance na zpřísňování emisních limitů pro vypouštění škodlivin do ovzduší. V inverzní dece, v bezvětří prakticky nedochází k přenosu škodlivin.

Kuriozitou zákona je rozdělení počtu dní v roce, kdy je možné tolerovat znečištění ovzduší. Zřejmě jde o pokyn pro paní Přírodu. Maxima 35 dnů jsou na řadě míst překračována, zatím  bez možností jakéhokoliv lidského zásahu.

Zdravotní problémy ze znečištěním ovzduší  jsou  aktuální i v částech Evropské unie. Téměř třetinu obyvatel evropských měst trápí nadměrná koncentrace drobných částic prachu,  konstatuje  Evropská agentura pro životní prostředí.

Smogové stavy se s dnešními a mnohdy zbytečnými opatřeními vlády a ministerstva životního prostředí dostávají do střetu s dalším úbytkem pracovních míst u průmyslových závodů, aniž by se alespoň postupně odstraňovala příčina   zdravotních problémů občanů.   

Jiří Hanzlíček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…