Starosta Českého Těšína: VV a LIDEM způsobily velké škody ve veřejném životě

16.06.2013 16:06

Starosta Vít Slováček (KDU-ČSL) se našim stránkám svěřil nejen se svým názorem na nedávné rozhodnutí ÚS ve věci církevních restitucí, ale i se svým názorem na politiku KDU-ČSL. Proč se podle něj nedostala strana, na rozdíl od TOP 09,jež se od ní odloupla, do Poslanecké sněmovny, a TOP 09 se to povedlo? Jakou šanci na úspěch dává nejen KDU-ČSL, ale i novým stranám či hnutím příští rok? Na to, ale i na investice, které radnice plánuje v rámci infrastruktury, či na nezaměstnanost ve městě se ptaly ParlamentníListy.cz.

Starosta Českého Těšína: VV a LIDEM způsobily velké škody ve veřejném životě
Foto: Redakce
Popisek: starosta Českého Těšína Vít Slováček při oceňování učitelů

Ústavní soud na začátku května zamítl stížnost opozičních politiků na zrušení tzv. církevních restitucí. Jak se k zákonu stavíte vy osobně a jakým způsobem ovlivní navrácení majetku církvi situaci ve vašem městě? Měli jste zablokované některé pozemky?

Souhlasím s vládou, ale i dřívějším rozhodnutím soudu a stanoviskem Evropské unie. Otázka odškodnění církví a odluky od státu se měla projednat již dříve v rámci restitucí. Nevyvolalo by to tolik emocí. Naše město navrácení majetku církvím nijak neovlivní.

V čem jsou podle vás důvody, že TOP 09, která se vlastně odloupla od lidové strany, dokáže překročit desetiprocentní hranici, ale KDU-ČSL se to nepovedlo?  A myslíte si, že strana příští rok ve volbách do sněmovny uspěje?

Nové hnutí a strany mají vždy lepší startovací pozici ve volbách než ten, kdo obhajuje výsledky své dosavadní práce. Zvlášť, když je jejich program postaven často na kritice. Stejně tak to funguje na všech úrovních, od parlamentních po komunální.  Mnohé strany a hnutí pak nepřežijí déle než jedno volební období, protože se ukáže, že pouhá kritika je málo pro efektivní řízení a rozvoj.

Šanci na úspěch dávají nyní KDU-ČSL i politologové, stejně jako SPOZ. Naopak minimální pravděpodobnost dávají VV a LIDEM a po zkušenostech s nimi vidí také malou šanci na úspěch i u jakýchkoliv nových stran. Souhlasíte? A jak byste působení VV a později i LIDEM hodnotil?

Byla to kometa, která zazářila a může rychle shořet. Bohužel, způsobila velké škody ve veřejném životě, je důvodem pro stále se zmenšující se důvěru lidí v politiky pramenící v nízkou volební účast.

Myslím si, že po propadu KDU-ČSL v posledních parlamentních volbách, které byly ovlivněny právě novými politickými formacemi a drahou a masivní reklamní kampaní, má tradiční strana opírající se o jasný cíl a program znovu šanci. Ukázaly to pro nás příznivé výsledky dosažené v krajských volbách, přestože předvolební průzkumy nám šanci nedávaly a odrazovaly tak potenciální voliče od toho, aby nám dali hlas.

Obyvatele města trápí špatný stav autobusového stanoviště. Kdy by se konečně mělo začít s opravami a jaké předpokládáte náklady?

Nevím, z čeho tyto informace čerpáte. Autobusové nádraží je funkční. Plánujeme je přesunout na jiné místo, protože máme s pozemky pod nádražím a sousedními brownfieldy jiné plány.

Do jakých dalších projektů v rámci infrastruktury budete letos investovat?

Pokračujeme v další etapě největší investiční akce – revitalizaci sídliště Svibice, na kterou jsme získali dotace. Na podzim rozjedeme další etapu společného česko-polského projektu Zahrada dvou břehů, který s použitím evropských peněz proměňuje středy obou Těšínů. Dále dokončujeme napojení na nově postavenou kanalizaci v okrajových částech, rekonstruujeme most ve Svibici a chceme realizovat i projekt Zlepšení systému povodňové služby a preventivní protipovodňové ochrany. Samozřejmě, kromě toho budeme pokračovat v opravách komunikací, úpravě přechodů pro chodce atd.

Rýsují se ve městě letos nějaká nová pracovní místa a jak se město snaží – aspoň nepřímo – podpořit jejich vznik?

Vznik pracovních míst jsme podpořili vybudováním průmyslové zóny na našich pozemcích, druhá vznikla v soukromém objektu. Vznikly zde stovky nových míst, další v návazných profesích.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …