Starosta Ivančic: Vrcholní politici uprchlickou krizi nezvládají. Hledat řešení je již pozdě

29.11.2015 16:17

Při emigraci několika desítek či stovek českých Romů do Kanady bylo řešení Kanady okamžité – vízová povinnost pro všechny Čechy. Byla snad řeč o diskriminaci? Zabýval se tím někdo? Pouze malá část uprchlíků jsou podle Milana Bučka (STAN), jenž měl možnost navštívit Keňu a Saúdskou Arábii, oběti války. Zbytek jde prostě za lepším. A dodává: „My v naší republice se musíme postarat o jinou menšinu a na další asi opravdu nemáme.“ Po dvanácti letech nahradil v čele radnice Vojtěcha Adama z KSČM. Co se od té doby v Ivančicích změnilo? A jaké novinky naopak občany čekají?

Starosta Ivančic: Vrcholní politici uprchlickou krizi nezvládají. Hledat řešení je již pozdě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vše je raději oplocené

Po 12 letech jste po loňských komunálních volbách nahradil v čele úřadu Vojtěcha Adama. Jak byste zhodnotil svůj první rok ve funkci?

Byl náročný. Jsem politický nováček, uvolněnou funkci zastávám poprvé. Musel jsem skloubit své podnikání a funkci starosty, učit se nové věci a hlavně poznat nové prostředí, ale myslím si, že jsem to zvládl. Za důležitou považuji skutečnost, že radnice funguje normálně a navázali jsme bez problémů na projekty, které byly rozpracovány v předchozím období. Podařila se nám dokončit spousta investičních akcí, z těch největších stojí za zmínku např. revitalizace náhonu a slepého ramene v údolní nivě řeky Oslavy, snížení energetické náročnosti Základní školy TGM v Ivančicích, stavební úpravy Základní školy V. Menšíka v Ivančicích, zateplení budovy Odboru správních činnosti MěÚ Ivančice, regenerace zeleně na starém a novém sídlišti, vybudování sportovního multifunkčního hřiště v místní části Řeznovice a mnoho dalších.

Vnímáte transformaci vedení jako velkou změnu? V čem konkrétně?

Určitě, neboť když chcete dělat práci pořádně, musíte být v neustálém kontaktu s občany a pracovníky městského úřadu. Na radnici pracují ve vedoucích funkcích schopní lidé, na které se mohu spolehnout. Především jde o spolupráci s lidmi, teprve v dalším mohu uvažovat o jejich stranickém zařazení. Ivančice přece jen nejsou Parlament a u nás je stále důležitější osobnost než politická strana.

Je ale třeba vyzdvihnout, že KSČM volby v Ivančicích vyhrála, avšak po vzniku široké koalice skončila v opozici. Co bylo hlavní příčinou toho, že jste se tak rozhodli? A jak se spolupráce osvědčila? Domníváte se, že vydrží celé volební období?  Přece jen spolupráce šesti stran může být mnohdy složitá.

Je pravdou, že KSČM vyhrála komunální volby o necelá 2 %, ale volební systém jí přisoudil čtyři mandáty stejně jako straně, za kterou jsem kandidoval. Pravdou také je, že jsem dostal nejvíce hlasů, cca o 300 preferenčních hlasů více než minulý starosta. Prostě máme v ČR takový volební systém. Že jsme se rozhodli tak, jak jsme se rozhodli, byla snaha o změnu, snaha o to, aby se v Ivančicích začalo něco dít a mohli jsme si říci, že Ivančice opět žijí. Široká koalice se nám velice osvědčila. Ihned po volbách museli někteří „naši“ zastupitelé čelit velikému tlaku opozice, aby přeběhli k ní, ale odolali. Opravdu o soudržnost koalice strach nemám. Politickou opozici, jak to nazýváte vy, takto nevnímám. Fotbalové hřiště přece nezná politickou příslušnost stejně jako oprava školy nebo rekonstrukce místních komunikací.

Jak byste hodnotil činnost politické opozice na radnici? Nemá na vaši spolupráci povolební uspořádání nějaké negativní dopady?

Myslím si, že opozice na vedení radnice nemá negativní vliv. S některými opozičními zastupiteli velice dobře spolupracujeme a s tím, že někteří chtějí kritizovat a házet klacky pod nohy, se musíme vyrovnat. Ivančice jsou malé město a politiku chceme nechat na Praze, my chceme pracovat pro město.

Proč jste Vy sám nepodpořil návrh opozice na jmenovité hlasování?

Nebyl to návrh celé opozice, protože ho nepodpořila ani ona sama. Můj názor je takový, že zastupitelstvo je veřejné, kdokoli se může podívat, jak kdo hlasoval, a v radě města hlasujeme většinou jednohlasně.

Co ještě Ivančice čeká ještě tento rok?

Tento rok už toho moc nezvládneme, snad jen dobře připravit advent, schválit rozpočet na rok 2016.    

Nejvíce postiženým krajem v souvislosti s uprchlickou krizí je Jihomoravský kraj. Hejtman Michal Hašek také vyzval v rámci krizového řízení všechna pověřená města v kraji, aby našla ve svém ORP lokace, kde mohou být umístěni uprchlíci. Má město prostory, které by mohly být dočasně za tímto účelem využity? Případně jak se budete snažit pomoci?

Město Ivančice nemá žádné prostory na ubytování uprchlíků, kteří stejně v naší zemi žít nechtějí, takže u mě osobně jakákoliv pomoc postrádá smysl. Ale to je můj osobní názor. My se hlavně musíme starat o občany Ivančic a péči o uprchlíky by měl převzít stát, pokud na to má. Myslím si, že řešit situaci nejdříve v obcích, je východiskem odzadu. Navíc i v našem městě máme již delší dobu občany z jiných zemí i různé víry, jejich děti chodí do školek či škol a nezaznamenali jsme problémy. Řešit problémy v obcích, když vidíme, že situaci nezvládají vrcholní politici v evropských orgánech a navíc nejsou jednotní ve svých názorech, je tristní.

Již nyní se ale nachází sběrné středisko v blízké Zastávce. Pociťujete v souvislosti s tím nějaké napětí mezi občany?

Mezi občany Ivančic žádné napětí nepociťuji, i když jsem musel vyvracet několik fám, že... Ale byly to pouze fámy.

Co říkáte na vývoj uprchlické krize? Vidíte světlo na konci tunelu? Dá se současná migrační vlna vůbec nějak zastavit?

Nechci tady říkat svůj osobní názor, ale měl jsem možnost navštívit Keňu a Saúdskou Arábii, a tak trochu obrázek mám. Pouze malá část uprchlíků jsou oběti války a zbytek jde prostě za lepším. Když jim ho někde nabízejí, byli by hloupí, kdyby nešli. My v naší republice se musíme postarat o jinou menšinu a na další asi opravdu nemáme. Jak jsem se již vyjádřil dříve, je vidět, že krizi nezvládají zejména vrcholní politici. Při emigraci několika desítek či stovek českých Romů do Kanady bylo řešení Kanady okamžité – vízová povinnost pro všechny Čechy. Byla snad řeč o diskriminaci? Zabýval se tím někdo? V současnosti, kdy jsou na kontinentě statisíce imigrantů, je pozdě hledat řešení. Čekám spíš na následná opatření na evropských hranicích a důslednou imigrační politiku. Ale opakuji – teď je již pozdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…