Starosta Kadaně: ODS hraje třetí housle. A to dost potichu

24.02.2015 12:51

S jedním se zakládajících členů ODS jsme si povídali nejen o krizi, kterou si strana prochází či o její budoucnosti. Hovořili jsme ale také o uplynulých komunálních volbách, kde již počtvrté obhájil mandát starosty. Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout? A co nového ve městě plánuje? Nejen s tím se svěřil Jiří Kulhánek naší redakci.

Starosta Kadaně: ODS hraje třetí housle. A to dost potichu
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS)

Ačkoliv se ODS v poslední době příliš nedaří, Vám osobně se v loňských komunálních volbách podařilo s téměř 44 % hlasy obhájit mandát, a to již po čtvrté. Čemu přičítáte tak dobré výsledky a především, co pro Vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout? 

Možná svou práci neděláme v Kadani úplně špatně. Přijeďte na návštěvu našeho města a posuďte sami. Prioritou je občany zbytečně neobtěžovat, ale naopak ulehčovat život.

Jak byste celkově hodnotil výsledek komunálních voleb pro ODS? Přeci jen hovořilo se o nich z pohledu budoucnosti strany jako o klíčových.

Neumím vyhodnotit výsledek ODS v jiných městech a obcích, o kterých vím pramálo. Každopádně to pro ODS celkově nedopadlo dobře.

Vy sám jste kdysi ODS spoluzakládal. Proč se podle Vás ODS dostala do tak hluboké krize? Kde jsou podle Vás její počátky?

Podle mne je to o tom, že řada lidí v politice (nejen členů ODS) nepochopila, nebo nechce pochopit, že politika je služba a nikoliv prostředek. Z toho pak vyplývají mnohé chyby a pády tzv. velkých stran.

Co říkáte na to, že se uvnitř ANO se ozývají hlasy, které by stranu chtěli směřovat více doprava? Nemohou tím oslabit právě ODS, na jejíž voliče tím útočí? Vidíte v ANO konkurenci?

Myslím, že ANO zůstane „rozkročeno“ z taktických důvodů nad celým politickým spektrem, tak může získávat hlasy od levice po pravici. Otázka asi měla znít opačně - Je ODS pro ANO konkurencí? V současné době určitě ne, hraje třetí housle a dost potichu.

Vraťme se ale k městu. Jaké jste si stanovili hlavní priority pro letošní rok? 

Pokračujeme v regeneraci sídlišť, obnova náměstí v historické části, snížení daně z nemovitosti, pomoci k získání potřebné praxe pro absolventy škol prostřednictvím zakázek města atd.

Stejně jako v minulém volebním období jste se dohodli na koalici s ČSSD. Od řady starostů ale slýchám, že si ve městě na koalici s opozicí nehrají, ačkoliv formálně nějaká vznikla. Je to i případ Kadaně?

Je to tak, v zásadních věcech se vždy shodneme.

Stát na lidi v severních Čechách kašle! Jsme odpadkovým košem státu. Bída, kriminalita, sociální problémy, xenofobie. Hluboce pod úrovní výdělky,“ zhodnotil situaci na severu Foldyna. Souhlasíte? Proč?

Tak proč proto pan poslanec něco neudělá? Má jedinečnou příležitost místo naříkání měnit legislativu ve prospěch nás co tu žijeme.

Co se alespoň z pozice starosty snažíte dělat proto, aby byla Kadaň ideálním místem k životu a lidi neměli potřebu odcházet jinam?

Ideálním místem nikdy nebudeme. Snaha je ulehčit život např. snižováním poplatků za odpady, opravit chodníky, vytvářet nová parkovací místa, dbát na údržbu zeleně a pořádku ve městě, nevydávat předpisy, které akorát buzerují slušné občany, držet zkrátka různou verbež atd. atd.

Do průmyslové zóny Královský vrch u Kadaně míří nový investor. Jaký vliv to bude mít na nezaměstnanost? A máte na stole i nějaké další nabídky od investorů?

Máme domluvenu schůzku na tuto středu, takže uvidíme.

Podařilo se Vám již nějak dohodnout s majitelem  Špitálu na stejnojmenném předměstí, který kazí městu prestiž a je trnem v oku pro většinu lidí? A jste optimista?

Zatím čekáme na vyjádření správce konkurzní podstaty na naši nabídku.  Na jaře zaurgujeme, pokud se nic nepohne. K optimismu je zatím daleko, tak aspoň zatím vylepšujeme nejbližší okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…