Starosta Nýřan: Neočekávám žádné změny k lepšímu

19.09.2013 17:08

Starosta Jiří Davídek (BPP) stojí již v čele města již šesté volební období a několikrát odmítl nabídku kandidovat do Parlamentu. Proč? Jak se za tu dobu komunální politika proměnila a co on sám považuje za své největší úspěchy? S tím, ale i se svým pohledem na evropské dotace a novelu RUD se svěřil našim stránkám.

Starosta Nýřan: Neočekávám žádné změny k lepšímu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozkutálí se evropské dotace?

Říkat o Nečasově vládě, že je nejhorší, je podle vašich slov nezodpovědné, ,,každou vládu provází nějaké skandály“. Jaké reformy či kroky vlády nejvíce vítáte?

Rozpočtovou zodpovědnost ve vztahu ke snížení roční zadluženosti státu. 

Za nešťastnou ale považujete koalici s VV. Jakou šanci tak dáváte i po této zkušenosti novým, malým stranám? Mám na mysli například hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury či ANO 2011 Andreje Babiše.

Tyto nové strany neznám, tak se k jejich činnosti ani nemohu vyjadřovat – uvidíme po volbách.

Většina politiků nevnímá podle Vás problémy, s nimiž se potýkají města a obce, protože jsou odtrženi od reality. Očekáváte tak v souvislosti s novou vládou změnu a především, co byste uvítal?

Neočekávám žádné změny k lepšímu. Snad jen s přáním, aby došlo k zlepšení ekonomické situace v tomto státě, na jejíž zlepšení nemusí mít politika až tak velký vliv.

Vy osobně jste několikrát odmítl kandidaturu na vyšší posty včetně možnosti kandidovat do Parlamentu ČR a již šesté volební období jste starostou Nýřan, což je přinejmenším obdivuhodné. Čím si Vás komunální politika získala a jak se podle Vás za posledních 20 let proměnila?

Přesto, že to možná bude znít nevěrohodně, komunální politiku beru jako určitý obor lidské činnosti, prostě práce, jež mě baví. Zároveň jako občan svého města užívám hodnoty mnou vytvořené a proto je i v mém zájmu měnit město ke spokojenosti občanů z tohoto města. Poslání komunálního politika se nezměnilo, mění se jen lidé.

Podařilo se Vám také jako starostovi naplnit všechny vaše priority? A je naopak něco, co se Vám i přes veškerou snahu nepodařilo prosadit? Proč?

Podařilo se nám vždy naplnit cíle volebních programu vycházející ze zodpovědných ekonomických možností města.

Vždy se Vám také dařilo hospodařit s přebytkem a s tvorbou rezerv. Jaký je Váš recept na vyrovnaný rozpočet a jak jej ovlivnila novela RUD, kterou Nečasova vláda schválila?

Jednoduchý – každý zodpovědný komunální politik by se měl naučit hospodařit s tím, co má k dispozici. Neslibovat zlaté kohoutky, když na ně obec nemá. Pokud od roku 2009 nedošlo ke zvýšení sdílených daní, novela RUD je jistě pozitivním krokem ke zlepšení důchodové situace obcí.

A co evropské dotace? Jste jejich příznivcem? A jaká je úspěšnost města v jejich čerpání?

Jsem rozhodně příznivcem evropských dotací zvlášť v době ekonomické stagnace. Město Nýřany žádalo na tři projekty a vždy úspěšně. Negativní stránkou těchto příjemných příjmů je však administrace dotace, se kterou se všichni žadatelé potýkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…