Starosta Šternberka: Poškozená je celá značka ODS

13.07.2013 16:08

Současná kauza podle starosty Stanislava Orsága (ODS) nejvíce poškodila značku ODS. Do jaké míry a jak se s tím strana vyrovná, podle něj ukáže čas. Stejně tak by počkal s hodnocením novely RUD. On sám jako starosta není příliš spokojen například se stavem komunikací ve městě. Jaké investice tak radnice do dopravy plánuje? A jak pokračují přípravy územního plánu, v rámci kterého se počítá i s možností obchvatu? Šternberku se také nevyhnula eskalace problémů mezi majoritou a minoritou. I na to, jak se situace vyvíjí dnes, odpovídal našim stránkám.

Starosta Šternberka: Poškozená je celá značka ODS
Foto: archiv SO
Popisek: Starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS)

Pane starosto, shodou okolností jste před vypuknutím kauzy, při níž  bylo zadrženo několik politiků a podnikatelů spojených zejména s ODS, vložil na youtube video, kde se nejen představujete, ale také hájíte program strany ODS. Jak nyní vnímáte nejrozsáhlejší policejní akci v nejvyšších politických patrech v moderních dějinách naší země, jež je spojována zejména s ODS a zapříčinila pád vlády a konec politické kariéry Nečase?

S hodnocením uplynulých událostí čekám na výsledky celé kauzy a závěry vyšetřování. Samozřejmě program, který ODS prosazuje, jde v tuto chvíli do pozadí. Není pro občany a voliče až tak důležitý. Poškozená je celá značka ODS a s ní samozřejmě všichni, kdo ODS a politiku v ČR reprezentují.

Jaký dopad bude mít podle vás kauza na preference strany? Již před kauzou se ODS potýkala se ztrátou svých příznivců. Na druhou stranu pravdou je, že zatčení Davida Ratha ČSSD ve volbách nepoškodilo.

Celá kauza samozřejmě ještě více poškodila značku ODS. Nedokážu nyní úplně říct, a v tuto chvíli asi nikdo z nás, nakolik je kauza pouhým selháním jednotlivců, osob kolem bývalého premiéra nebo se jedná jen o začátek rozsáhlejšího vyšetřování i dalších osob. Velký vliv na nadcházející preference bude mít i to, kdo a s jakým programem se postaví do čela ODS, jak se za něj postaví členská základna.

 Starostou jste teprve od ledna loňského roku. Podařilo se zatím naplnit všechny vaše cíle a budete se snažit příští rok obhájit mandát?

Já osobně jsem s řadou věcí, které se nám s kolegy podařily, spokojen. Na druhé straně jsou oblasti života ve městě, které rozhodně za dobré nepovažuji. Zda budu v příštím roce obhajovat mandát, zatím nedokážu říct. To záleží na mnoha okolnostech – od podpory v rodině až po podporu mezi občany a mezi kolegy. 

Než jste se stal starostou, měl jste na starosti projekty, které čerpají dotace z EU. Jaká je úspěšnost města v čerpání dotací a jaké projekty byste v souvislosti s dotacemi zmínil?

V letech 2006 -2010 naše město čerpalo poměrně velký objem prostředků na různé investiční projekty. Vyzdvihl bych zejména ty, které směřovaly do modernizace škol, energetických úspor, do modernizace čistírny odpadních vod nebo dokončení kanalizace v našem městě. Z tohoto pohledu bylo naše město velmi úspěšné, ať se jednalo přímo o projekty realizované městem nebo organizacemi ve městě.

Jak jste sám uvedl pro naše stánky, rozpočet Šternberka se rok od roku potýká s větším a větším nedostatkem financí. Do jaké míry vám v tomto směru pomohla novela RUD?

Dopady novely RUD budeme teprve vyhodnocovat. V médiích se často objevuje právě tvrzení, že změna RUD by měla většině obcí a měst přinést další prostředky. Už se tak často neobjevuje fakt, že obce a města s tímto krokem přijdou na druhé straně o některé zdroje příjmů. S hodnocením bych opravdu počkal nejdříve až na vyhodnocení pololetního hospodaření.

Podařilo se městu najít řešení eskalace problémů vzájemného soužití a vleklého násilného sporu dvou skupin Romů a také soužití Romů s ostatními občany města? A jak se situace vyvíjí nyní?

Tato problematika je právě jednou z těch, se kterou nejsem vůbec spokojen. Situace je asi velmi podobná s tou v řadě jiných měst, zejména mám na mysli soužití Romů s ostatními občany města. V loňském roce jsme se opakovaně pokoušeli k jednomu stolu dostat zástupce různých oblastí od úředníků města, neziskových organizací, policie až po zástupce romských organizací nebo přímo některých rodin. Tato setkání napomohla ke zmapování situace v našem městě, nějaké jednoduché řešení však neexistuje. V letošním roce jsme zatím nějaké výraznější vzájemné spory dvou romských rodin nezaznamenaly.

Jak pokračují přípravy územního plánu, v rámci kterého se opět počítá s možností obchvatu?  Kdy by mohl obchvat vzniknout? A jak byste celkově hodnotil infrastrukturu ve městě?

Příprava nového územního plánu pokračuje i v letošním roce. Dostáváme se do konečné fáze projednávání a následně schválení. Obchvat města (směrem od Olomouce na Opavu) je součástí územního plánu. Dle platné legislativy a vzhledem k vydanému územnímu rozhodnutí na tuto část obchvatu je do nového územního plánu již schválené řešení pouze převzato. Nic se tedy na trase obchvatu v novém územním plánu nemění.  Termín jeho výstavby je však zatím v nedohlednu.  Následný postup závisí na celé trase Šternberk – Olomouc a obchvatu Olomouce. Dle vyjádření ŘSD (investora stavby) je nutné postupovat ve výstavbě směrem od obchvatu Olomouce, propojení měst Olomouce a Šternberka a až následně pokračovat obchvatem Šternberka. Předchozí dva úseky však zdaleka nejsou v takové fázi přípravy, která by umožňovala zahájení stavby v následujících několika letech.

Co se infrastruktury, zejména komunikací, ve městě týká, pak ani s touto stránkou příliš spokojen nejsem. Opravy, případně rekonstrukce, chodníků nebo silnic jsou v řádech desítek až stovek milionů korun. Bohužel značnou část prostředků rozpočtu stojí každý rok běžná údržba a na samotné rekonstrukce finančních prostředků příliš nezbývá. I tak se ale snažíme i letos některé komunikace rekonstruovat např. v lokalitě u „starého startu“ Ecce Homo nebo celá komunikace a parkoviště před místním hřbitovem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …