Starostka Chropyně: S referendem v ČSSD nesouhlasím

29.06.2014 11:43

„Myslím, že by bylo lepší se soustředit na přicházející komunální a senátní volby. Současně mi položené dotazy přijdou nedotažené.“ Tak se vyjádřila Věra Sigmundová (ČSSD) o stranickém referendu. Na podzim by chtěla obhájit svůj mandát, obává se však, že celostátní politika volby negativně ovlivní. V čele strany by uvítala nejen více lidí, kteří již mají „něco za sebou“, ale také více žen. Redakci však zajímalo i to, jak se jí podařilo vypořádat s problémy, kvůli nimž její předchůdce rezignoval, a svěřila se nám i se svými plány do budoucna.

Starostka Chropyně: S referendem v ČSSD nesouhlasím
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Starostkou jste se stala poté, co půl roku po volbách na funkci rezignoval starosta Jaroslav Hloušek (ODS). Důvod své rezignace neuvedl, ale spekuluje se především o tom, že za odchodem stála špatná komunikace ve vedení města. Vy osobně jste se nechala také po nástupu do funkce slyšet, že musíte hlavně uklidnit situaci ve vedení města. Jak se vám to podařilo? Jak byste nyní hodnotila poměry ve vedení města?

Myslím, že každý obyvatel našeho města ví, že situace na radnici se zklidnila. Dnes nevím o žádném zásadnějším komunikačním problému, který by práci na radnici brzdil nebo vůbec ovlivňoval. Tento úkol mám splněný.

Vypadli na vás ze skříně po nástupu do funkce nějací kostlivci? A případně, jak se vám s nimi podařilo vypořádat?

Kostlivce mají zřejmě všude. Já tahala z ohně pouze jeden zásadnější uhlík: skládku. Bohužel se nepodařilo tento projekt vyřešit k mé spokojenosti a město muselo proplatit vzniklé vícenáklady plně ze svého rozpočtu. Důležité je, že i tento problém nalezl za mého působení své řešení a město bylo uchráněno od vážnějších komplikací.

Dnes má funkce politika negativní nádech a žen v ní ubývá.  Proč jste se do ní pustila vy, a nelitujete někdy svého rozhodnutí?

Rozhodnutí stát se starostkou nelituji a práce v komunální politice už vůbec. Věděla jsem, do čeho jdu, i když kdo nezažije přímo práci na této pozici, nedovede si její dosah zcela představit. Každý má ve svém povolání jistě dny, kdy má pocit, že se mu daří více a dny, kdy si říká: Proč jsem do toho lezla! Ale pokud bych se nestala starostkou, nemohla bych vyřešit řadu věcí, které jsem řešit chtěla a chci, neseznámila bych se s řadou zajímavých lidí a spoluobčanů a hlavně bych v sobě nesla pocit, že městu něco dlužím, protože si myslím, že pokud někdo vidí problém, na nějž zná řešení, má se pokusit jej řešit. Věřím, že jsem svým působením na pozici starostky v minulém volebním období obyvatelům a městu pomohla a doufám, že v příštím volebním období ještě budu moci pomáhat.

Budete chtít letos mandát obhájit a pokračovat v započaté práci?

Ano, již jsem na to odpověděla v minulé otázce – chci v práci pro město Chropyně a její obyvatele pokračovat. Je řada projektů před dokončením a je i řada dalších, které bych ráda uskutečnila. Mám prostě ještě městu co dát.

Jaký problém vám nyní dělá největší vrásky? Co potřebujte vyřešit?

Jedním z těch problémů, které bych ráda řešila v příštím dotačním období, jsou místní komunikace, tedy cesty a chodníky. Jejich oprava je v některých místech skutečně potřeba a myslím, že se nám podaří jejich stav výrazně zlepšit.

Co dalšího aktuálně trápí obyvatele Chropyně, ale nejsou na to zatím peníze nebo to ani z pozice vedení města nejde řešit?

Velké téma pro příští období je také bezpečnost. Chropyně je malebné město a každý občan a také návštěvník by se tu měl cítit bezpečně. Toto v příštím období vyřešíme.

ÚVV ČSSD schválil vnitrostranické referendum, hlasovat se bude v červenci. Jak se  k němu stavíte vy osobně? Například Jeroným Tejc a Michal Hašek nešetří směrem k referendu kritikou. Vadí jim, že se referendum nebude zabývat tou částí programu, kterou se ČSSD v koalici nedaří prosazovat.

S referendem v ČSSD nesouhlasím. Ani s jeho vypsáním – termín považuji za nešťastný, a myslím, že by bylo lepší se soustředit na přicházející komunální a senátní volby. Současně mi položené dotazy přijdou nedotažené. Tak například souhlasím s větším zastoupením opačného pohlaví na našich kandidátních listinách, ale současně se obávám, aby se díky tomu nedostávali na naše kandidátky lidé, kteří nejsou odborníky, ale jejich jediným kvalifikačním předpokladem je pohlaví. Nicméně nemyslím si, na rozdíl od kolegů Tejce a Haška, že by strana potřebovala řešit vládní témata nyní. Teď je třeba, aby se podařilo uvést větší část dohod v rámci koalice do praxe, aby občané pocítili nápravu špatných rozhodnutí minulých vlád.  

Neobáváte se, že vnitřní neshody mohou, stejně jako v minulosti, stranu poškodit, a to i v souvislosti s blížícími se komunálními volbami? A čím si vysvětlujete, že se v rámci jedné strany takto vyhrotí vztahy?

Ano, obávám se i toho, že vyostřenější diskuze by mohla stranu opět poškodit. Bylo by dobré, kdyby se podařilo situaci zklidnit. Problémy má každá politická strana. Jen u těch, které nesou vládní odpovědnost, jsou tyto problémy více vidět. Věřím, že si ČSSD všechny problémy zvládne kultivovaně vyřešit, a jsem si jistá, že práci na komunální úrovni nebudou v ničem překážet.

Pomohla by podle vás straně změna vedení, nebo je podle vás problém jinde?

Bylo by dobré, aby ve vedení naší strany bylo více lidí, kteří již mají „něco za sebou“ – např. práce v soukromé sféře, komunální politice apod. Nepochybně by straně prospělo, kdyby bylo ve vedení více žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …