Starostka Hujová odsoudila brutální útok na Kliniku. Zmínila i Zemana, takže Ovčáček zakročil

07.02.2016 16:06

Žhářský útok na žižkovské Autonomní sociální centrum Klinika odsoudila dnes Strana zelených třetí pražské městské části. „Věříme, že policie bude postupovat vůči pachatelům tvrdě,“ napsal předseda základní organizace Matěj Žaloudek.

Starostka Hujová odsoudila brutální útok na Kliniku. Zmínila i Zemana, takže Ovčáček zakročil
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Útok proti instituci, která organizuje nezištnou pomoc potřebným, považují za útok na celou občanskou společnost. „Celá občanská společnost by jej tak měla chápat bez ohledu na svá politická přesvědčení,“ uvedl. K útoku došlo v sobotu večer, v domě se v tu dobu nacházelo asi 20 lidí. „Ať jsou důvody a strachy maskovaných mužů jakékoliv, pro takové jednání neexistuje omluva,“ dodal. 

Žaloudek dále sdělil, že dnes od 15 hodin bylo svoláno do parku klidné solidární shromáždění, které bude pokračovat pomocí s uklízením škod. Zároveň také vyzval starostku městské části Vladislavu Hujovou (TOP 09) a s ní celou současnou koalici, aby útok rozhodně odsoudili. „A aby se sociálního centra zastali, byť třeba s myšlenkami, které Klinika reprezentuje, nesouhlasí,“ podotkl. A závěrem svého prohlášení rovněž požádal Stranu svobodných občanů pražské městské části 3, aby ustala ve své negativní kampani proti centru. „Zejména pak v šíření lží o tom, že na Klinice přespávají ‚nelegální migranti‘ a ve strašení obyvatel Prahy 3 teroristickými útoky. Právě a především tato populistická politika přispívá k rozjitřeným náladám ve společnosti a násilným útokům na nevinné lidi dodává zdání legitimity,“ uzavřel. 

Hujová odsoudila útok a přisadil si Ovčáček

Hujová již útok odsoudila na svém profilu na sociální síti Facebook. „Polarizace společnosti podporovaná mimo jiné i postojem prezidenta republiky je, jak se včera ukázalo v Jeseniově ulici, velmi nebezpečná. Násilné trestné činy do civilizované společnosti nepatří a je třeba je co nejostřeji odsoudit,“ napsala s tím, že pevně věří, že Policie ČR tento případ řádně vyšetří a viníci budou podle práva potrestáni. „Bezpečnost obyvatel Prahy 3 nesmí býti ohrožována,“ dodala starostka. Na pondělí poté svolala bezpečnostní grémium.

Její slova již na svém facebookovém profilu okomentoval mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Klasická ukázka postupu, jak společnost co nejvíce polarizovat. Za slovy odmítajícími násilí skryté vyhrožování těm, kteří otevřeně hovoří o reálném nebezpečí,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…