Šťastný: I kdyby ve vedení VZP seděl archanděl Gabriel, bude nás poslouchat

26.11.2012 22:45

Ústředním tématem pondělních Událostí, komentářů byla změna ve vedení VZP. Křeslo ředitele od 1. prosince totiž obsadí šéf odboru ekonomiky ministerstva zdravotnictví Zdeněk Kabátek. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) si od změny ve vedení pojišťovny slibuje především lepší komunikaci mezi resortem a pojišťovnou. Poslanec Boris Šťastný zase přiznává, že volba byla přímo politická.

Šťastný: I kdyby ve vedení VZP seděl archanděl Gabriel, bude nás poslouchat
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Podle Hegera se systém dlouhodobě vyznačuje tím, že je vůči pojišťovnám velká averze. Sklidnění ve VZP by tak mohlo pomoct ke klidu k zdravotnímu systému.

Předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) několikrát v pořadu Události, komentáře zdůraznil, že změna ve vedení pojišťovny byla dle dohody vládní koalice. „Zvolili jsme nominaci manažera,“ zmínil s tím, že ODS i TOP09 hledala kandidáta, který by byl dostatečně schopný. Zároveň se poslanec netajil tím, že se jedná o politickou volbu, což je podle něj zcela v pořádku.

Zákon říká, jakým způsobem jsou obsazování členové správní rady VZP. „Nestyďme se za to, že šlo o politickou nominaci,“ apeloval Šťastný a dodal: „I kdyby tam seděl archanděl Gabriel, bude vést VZP tak, jaké mu ministerstvo a sněmovna nastaví podmínky“.

Podle něj je to tím, že ve sněmovně nastavují rozpočet, stát nastavuje výši pojistného a resort zdravotnictví výdaje. Proto s tím VZP nemá příliš šanci něco udělat.

Podle místopředsedy senátního zdravotního výboru Jana Žaloudíka za ČSSD výměna jednoho člověka ve struktuře VZP nic nezmění. S tím souhlasil i Šťastný.

V druhé části pořadu se hosté komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, politoložka Vladimíra Dvořáková a publicista Milan Žitný zabývali přímou volbou prezidenta. Podle Honzejka i slovenského publicisty Žitného je nynější postup Jany Bobošíkové pouze pozitivnjí kalkul. „Bobošíková je zkušená populistka,“ řekl Honzejk s tím, že politička dělá to, co lidi očekávají.  Je to podle něj dobrá taktika.

Podle politoložky Dvořákové její možná žaloba neohrožuje přímou volbu. Takže politička nyní hovoří o něčem, co není relevantní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

18:15 2005. Magda Vášáryová zažila trapas. Prostě nevěděla

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …