Stát asi nebude muset předat krajům úplnou správu hlavních silnic

16.04.2017 21:15

Stát asi bude moci pověřit kraje pouze běžnými opravami nebo zimní údržbou silnic první třídy, nikoli jejich celkovou správou. Senát to nejspíš schválí v rámci poslanecké novely o pozemních komunikacích. Doporučil mu to jeho výbor pro hospodářství a dopravu, píše ČTK.

Stát asi nebude muset předat krajům úplnou správu hlavních silnic
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Most

Novela umožní státu spolupracovat s kraji a využívat jejich technické kapacity, aniž by se na regiony přenášela odpovědnost za úplnou správu. To by podle poslanců ČSSD Jana Birkeho a Romana Sklenáka, kteří novelu předložili, představovalo pro regiony nepřiměřenou zátěž. Kraje to prý od uzavření příslušných veřejnoprávních smluv odrazuje. Kritici změn poukazovali na to, že dodavatelé prací by měli být vybíráni výhradně v soutěžích.

Senát by měl podle výboru schválit také novelu, která má zavést evidenci veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Evidenci povede Ministerstvo průmyslu a obchodu, které podobně zatím eviduje jen klasické čerpací stanice a stanice na plyn.

Změnit se má novelou i dosavadní registr, provozovatelé pump budou muset podle předlohy nově oznamovat druhy prodávaných pohonných hmot. Obchodníci s pohonnými hmotami a provozovatelé benzinek budou smět nakupovat stlačený zemní plyn jen od držitelů licence. Změní se i povolování vzniku čerpacích stanic, řešit ho budou stavební úřady podle stavebního zákona.

Předloha, která reaguje na evropskou směrnici o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva, zavede definice a povinnosti, které souvisí s vytvořením infrastruktury pro alternativní paliva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…