Stát bude více regulovat ceny vody

17.09.2014 7:25

Ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Jana Mládka (ČSSD) připravuje regulaci vodáren tak, aby rozdíl v maržích na vodném a stočném nebyl tak velký jako doposud. Voda je totiž nejrychleji zdražující energie u nás a podle MF Dnes je u některých společností až třetina z faktury zisk. Na stole jsou dvě varianty. Buď regulace Ministerstvem financí, nebo Energetickým regulačním úřadem.

Stát bude více regulovat ceny vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Obyvatelé Česka platí některým vodárnám v ceně vody dvě procenta zisku, jiné si od nich berou více než třicet procent. Tyto výrazné rozdíly by podle informací MF Dnes měly být brzy minulostí. Stát chce do konce letošního roku rozhodnout, kdo bude nadále regulovat cenu vody, změnit metodiku regulace a vodárny více porovnávat.

„Současný stav je po legislativní stránce dostatečně ošetřen. Otázkou však zůstává dodržování právních norem, kontrola a vymahatelnost,“ uvádí Ministerstvo průmyslu a obchodu v jednom z připravovaných materiálů.

Podklady zmiňují dvě různé verze budoucí regulace. Buď dohled Ministerstva financí, nebo Energetického regulačního úřadu. MPO podporuje přesun pod ERÚ. „Jako vhodné řešení se nabízí vycházet z modelu v odvětví energetiky,“ uvádí Mládkův úřad.

Regulace by měla snížit růst cen vody

Voda je v Česku nejrychleji zdražující energie. Více než polovina z největších vodárenských společností loni zvýšila procento své marže, kterou promítají do regulované ceny vody. V extrémních případech prý tvoří až třetinu z nákladů na cenu vodného a stočného. Mezi regiony však panují velké rozdíly, a právě to chce ministerstvo změnit. MF Dnes uvádí, že Evropská komise nutí Česko změnit přístup. Vláda na to hodlá reagovat ještě tento rok, což by mělo snížit růst ceny vodného.

„Za rozumnou pokládáme marži pět až sedm procent ročně,“ uvádí předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací František Barák. Tuto podmínku prý splňují hlavně menší okresní vodohospodářské firmy, které si nechaly jak síť, tak její provozování. Nízká marže však prý může v budoucnu přinést zanedbávání investic, které se mohou následně prodražit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…