Ministr Mládek chce posílit rozvojovou banku

20.08.2014 8:55

Podle informací Lidových novin se chystá revoluce v čerpání evropských dotací. Místo zaběhnutého schématu, v němž firma žádá o dotaci na úřadech, si podnikatelé od příštího roku budou peníze na projekty půjčovat v bankách. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) chce proto posílit rozvojovou banku.

Ministr Mládek chce posílit rozvojovou banku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

Z tohoto důvodu to prý nyní bublá jak v úřednických, tak bankovních kruzích. O miliardách z evropských fondů tedy už v budoucnu nebudou rozhodovat úředníci. Část peněz by k příjemcům měla doputovat přes banky. Evropská komise údajně tlačí členské státy EU, aby při administraci eurofondů více využívaly finančních nástrojů, jako například záruk za úvěry, výhodnějších úvěrů a kapitálových vstupů.

„Finanční nástroje jsou významnou příležitostí pro Česko, neboť fungují na principu návratnosti, čímž snižují nároky na státní rozpočet,“ uvedl pro LN mluvčí MPO Filip Matys.

V ideálním případě by do podobných typů podpory mělo v příštích sedmi letech směřovat až deset procent peněz proplacených Česku. Z Bruselu do Prahy by mělo přitéct zhruba 670 miliard korun, a tedy přibližně 60 miliard by mělo být využito popsaným způsobem. LN uvádějí, že Ministerstvo průmyslu a obchodu je skeptičtější. Dle jeho odhadů by na finanční nástroje mělo jít asi 14 miliard.

Hlavním administrátorem by mohla být rozvojová banka

Materiál by měla v říjnu projednat vláda a ta také rozhodne, kdo kolik peněz a v jakých operačních programech bude poskytovat.

Lidové noviny získaly materiál MPO, který staví do role možného hlavního administrátora Českomoravskou záruční a rozvojovou banku. „Ministerstvo podporuje sjednocení finančních nástrojů realizovaných prostřednictvím operačních programů pod ČMZRB. Centralizace správy finančních nástrojů přinese přidanou hodnotu v rychlosti jejich využití a také snazší kontrole systému,“ uvádí autoři materiálu z MPO. ČMZRB vlastní stát. Akcionářská práva v ní zastávají tři ministerstva, a to průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj a financí.

LN uvádějí, že nejenže ministr Jan Mládek chce posílit rozvojovou banku, sama banka se údajně o výraznější administraci fondů hlásí. „Jsme schopni plnit správce nástrojů, jejichž prostřednictvím budou podnikatelé získávat úvěry či které jim pomohou doplnit potřebné zajištění, jež komerční banky vyžadují při poskytnutí úvěru,“ napsal LN náměstek generálního ředitele ČMZRB Lubomír Rajdl.

Pokud bude vláda se záměrem centralizace souhlasit, musela by rozvojová banka uzavřít smlouvy s jednotlivými ministerstvy a komerčními bankami. LN zdůraznily, že přesný mechanismus čerpání dotací na záruky a další nástroje musí posvětit Evropská komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…