Stát může vymáhat stamiliony. Moc se k tomu prý ale nemá

11.07.2015 9:02

Kromě řady podvedených klientů přišel před téměř pěti lety o nemalé peníze v kauze Key Investments také český stát. Stalo se to prostřednictvím Hornické zaměstnanecké zdravotní pojišťovny, která zkrachovala. V pojišťovně má Ministerstvo financí pohledávku více než jednu miliardu korun, podle soudu by mělo dostat 150 milionů korun. Jenže část peněz pojišťovny „zmizela“ ve spárech tajemné chobotnice stojící za brokerskou firmou Key Investments.

Stát může vymáhat stamiliony. Moc se k tomu prý ale nemá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V této kauze přišli o majetek jednotliví lidé, firmy i radnice. Řada z nich tvrdě bojuje o to, aby alespoň část vymohli zpět. Jenže o HZZP a Ministerstvu financí není téměř slyšet, upozorňují dnešní Lidové noviny.

Ministerstvo financí prý téměř nekonalo ani za dob, kdy jej vedl Miroslav Kalousek (TOP 09), ale nekoná ani nyní, kdy v jeho čele stojí Andrej Babiš (ANO). „Je třeba uvést, že ministerstvo není legitimováno vymáhat pohledávku jinak než v rámci konkurzního řízení,“ znělo prý z MF. Bojovat o pohledávku prý musí konkurzní správce pojišťovny, kterým je advokát Pavel Ubr. „Ten sice v několika paralelních insolvenčních řízeních přihlásil pohledávky, ale dál je jeho aktivita takřka nulová. Přinejmenším ve srovnání s dalšími postiženými, například radnicí Prahy 6,“ píše list.

Připouští, že MF nemůže Ubra obejít a peníze z Key Investments přímo vymáhat. Nicméně může z pozice věřitele zadávat Ubrovi úkoly. A v krajním případě také může navrhnout jeho odvolání z postu.

Původní správce HZZP spáchal za podivných okolností sebevraždu

Deník také vysvětluje, že za normálních okolností by už byl konkurz HZZP, který bude brzy trvat už dvacet let, dávno u konce. Jenže původní správce zkrachovalé pojišťovny Jan Vanke podstatnou část jejích peněz v minulosti svěřil právě Key Investments, nyní zkrachovalé brokerské společnosti. Ta za ně nakoupila téměř bezcenné dluhopisy spřízněných firem.

A sám Vanke, který byl v případu Key Investments považován za důležitého svědka, spáchal před třemi lety za podivných okolností sebevraždu. Na jeho pozici jej vystřídal právě Pavel Ubr.

Ten ale na dotazy listu ohledně vývoje v kauze nereagoval a telefon nezvedal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…