Stát nedostatečně chrání občany před chudobou, domnívá se starosta Bystřice nad Pernštejnem

06.04.2015 15:19

Karel Pačiska (ČSSD) by chtěl v nadcházejících letech pokračovat nejen v započaté práci, ale slibuje přicházet i s novými projekty. Co konkrétně plánuje? Prozradil nám také, jak se bude snažit radnice vypořádat s plánovaným uzavřením dolu v Dolní Rožínce tak, aby minimalizovali zvýšení již tak vysoké nezaměstnanosti. A řeč přišla i na prohlubující se problém s narůstajícím počtem bezdomovců, a to nejen v Bystřici nad Pernštejnem.

Stát nedostatečně chrání občany před chudobou, domnívá se starosta Bystřice nad Pernštejnem
Foto: Archiv KP
Popisek: Starosta Bystřice nad Pernštejnem Ing.Karel Pačiska (ČSSD)

Komunální volby v Bystřici nad Pernštejnem nepřinesly žádnou změnu ve vedení a Vy jste úspěšně obhájil mandát starosty. Co pro Vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout?

Výsledek voleb je pro mě osobně velmi zavazující. Opět jsem obdržel, v absolutním počtu nejvíce hlasů a toho si velmi vážím. Volby jsou obrazem práce radnice. Naše cesta je tedy snad dobrá. Práce starosty na radnici nikdy není u konce. Stále je co dělat a přicházet s novými projekty. V našem městě je mnohé uděláno, ale je třeba pracovat na věcech menších – opravy bytového fondu, komunikací, sítí nebo dětských hřišť. Chtěl bych udržet rozvíjející občanskou společnost, činnost spolků, kultury a sportu.

Radnice se rozhodla schválit záměr prodeje pozemků o rozloze 1081 metrů čtverečních v místě bývalé mateřské školky na Voldáně za účelem výstavby deseti rodinných minidomků řazených do řadové zástavby. Údajně máte již i zájemce, který by chtěl domky postavit. Na čem nyní závisí, zda se dohodnete?

Byl vypsán záměr realizace území s nějakým architektonickým řešením. Doufáme, že se případní investoři přihlásí a my budeme nejlepší řešení vybírat. Zájemci se již informují. Určitě bude záležet na ceně bydlení.

Je o bydlení ve městě zájem? Jaké domy jsou podle Vás nejvíce potřeba?

Město Bystřice nad Pernštejnem vlastní bytový fond (1847 nájemních bytů). Dále chceme podporovat developerské projekty, které ve městě chybí.

Bystřice získala krajskou dotaci na tři nové kamery.  Radnice se o pořízení plnohodnotného kamerového systému snaží několik let, a proto opakovaně žádala o dotační tituly krajské i státní, avšak až do nynějška neúspěšně. Údajně proto, že je zde nízká míra kriminality. Co Vás tak k pořízení vlastně vedlo? Je totiž pravdou, že více kamer, tím méně soukromí, což může negativně postihnout právě ty poctivé.

V letošním roce se nám konečně podařilo získat na kamerový systém dotaci krajskou i státní – cca 800 tis. Kč. Máme možnost vybudovat funkční a účinný systém, který bude pracovat se záznamem. Počet kamer nepřeháníme, ale chceme monitorovat problémové lokality, kde často dochází k vandalským činům. Obyvatelé si na situaci dlouhodobě stěžují. Umístění kamer bude známé a spořádanému občanovi nehrozí žádná újma. Záznamový systém bude spravován policií ČR, která má k tomu patřičná oprávnění.

A jak to vypadá se záměrem zřídit městskou policii? Policie zde již v 90. letech fungovala. Proč tak byla vlastně následně zrušena?

Při velikosti našeho města není udržení Městské policie efektivní. K zajištění veřejného pořádku máme najatou bezpečnostní agenturu. O obnovení MP neuvažujeme.

Palčivým problémem celého regionu je vysoká nezaměstnanost a situaci nepřidá ani plánované uzavření dolu v Dolní Rožínce, k čemuž by mělo dojít v roce 2017. Pracovní místa ztratí bezmála tisícovka zaměstnanců. V Bystřici je sice průmyslová zóna, ale pozemky pořád nejsou obsazeny. Co se tak budete snažit udělat pro příchod nových investorů, abyste se na propouštění připravili?

Tuto situaci vnímáme a chceme efektivně řešit. V rámci útlumu těžby uranu byla zřízena komise, která se zabývá celou situací. Jsou tu zástupci MPSV, MPO, Kraje Vysočina, Czechinvestu, dolů a obcí mikroregionu. Doufám, že nalezneme řešení, které prospěje celému území.



Na co nejčastěji narážíte při vyjednávání s potencionálními investory?

Největší problém je zřejmě dopravní infrastruktura. Musím však dodat, že v našem regionu funguje i přes tento hendikep několik velkých firem, které si dokázaly s tímto problémem poradit.

Jak t vypadá se záměrem radnice zřídit ve městě bydlení pro osoby bez přístřeší?

O této otázce intenzivně jednáme. Myslím, že problém bezdomovectví je celorepublikový a nikdo více méně neví co s tím. Monitorujeme situaci a přemýšlíme jak pomoci občanům bez přístřeší, kteří jsou z našeho města. Máme obavu, že pokud vybudujeme záchytnou síť, budou se sem stahovat lidé i z jiných regionů.

Je bezdomovectví ve městě velký problém? Jak se k záměru radnice staví veřejnost?

Je to nová věc. Zejména starší občané se s ním setkávají poprvé v životě a jsou překvapení. Mění se svět, musí se to zákonitě dotknout i našeho území.  Reakce některých spoluobčanů jsou až zarážející, jak jsou negativní. Je třeba si uvědomit, že cesta dolů není ani tak těžká. Velmi obtížné se vrátit důstojně do života.

Počet lidí ohrožených chudobou roste. Jaké opatření musí podle Vás stát přijmout, aby se počet lidí ohrožených chudobou dále nezvyšoval, případně aby nepřibýval počet lidí bez domova?

To je velice obtížná otázka. Myslím, že v sociálním zabezpečení se dostáváme do Evropy. Vytváří se rozdíly mezi vrstvami obyvatel. Tak jak existují lidé schopní, na druhé straně jsou ti, kteří se neumí o sebe postarat. Mnozí se nechávají naivně nachytat na vějičku výhodných půjček, exkluzivních výrobků a myšlenek, že vlastně se nemůže nic stát. Někdo to za ně vyřeší. Myslím, že žádný stát nemá tuto otázku dostatečně zvládnutou. Je třeba mít zpracovaný plán krizového bydlení. Zvýšit terénní práci pro zmapování situace a mít připraveny sociální byty pro osoby s nezletilými dětmi. Hranice mezi normálním životem a pobytem na ulici je velmi křehká. Naše město se těmito otázkami intenzivně zabývá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…