Stát žaluje majitele lomu Dobkovičky. Viní jej ze sesuvu půdy na D8

06.06.2016 15:34

Státní organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) podaly žalobu na majitele lomu Dobkovičky. Lom je podle státu hlavním viníkem sesuvu půdy, který v roce 2013 poničil rozestavěnou dálnici D8 u Litochovic na Litoměřicku. Škodu, jejíž náhradu bude požadovat, stát vyčíslil na zhruba miliardu Kč. Novinářům to dnes řekl ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Stát žaluje majitele lomu Dobkovičky. Viní jej ze sesuvu půdy na D8
Foto: firesta.cz
Popisek: Rozestavěná dálnice D8

Podle Ťoka si stát nechal zhotovit posudek, který měl ukázat, kdo za sesuv na dálnici může. Statisíce tun hlíny a kamení zasypaly dálnici po mohutných deštích v červnu 2013. Kromě rozestavěné dálnice poničil i přilehlou železniční trať. "Žaloba vychází ze znaleckého posudku v tom, že ten lom je hlavní příčinou sesuvu. Nám nezbývá nic jiného, než se domáhat náhrady škody způsobené činností lomu. Je tady objektivní odpovědnost, které jsou majitelé lomu vystaveni," řekl Ťok. Resortní organizace podle ministra nejprve poslaly majiteli lomu předžalobní výzvu, na tu ale nereagoval, proto podaly žalobu.

Podle ministra lom ohrožuje dálnici nadále. Za ministerstvo chce Ťok vyvinout iniciativu, která povede k ukončení činnosti lomu a jeho zasanování. "S péčí řádného hospodáře nesmíme čekat na to, až se něco stane a musíme vyvinout veškeré kroky, abychom tento problém zastavili," dodal Ťok. Lom patří společnosti Kámen Zbraslav, její vyjádření ČTK zjišťuje.

Podle ministra platí, že poslední chybějící úsek D8 by měl být uveden do provozu před koncem letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…