Statistika podpořila Klause. Více než polovina lidí není spokojena s členstvím v EU

05.10.2013 14:39

S členstvím České republiky v Evropské unii je spokojeno už jen 41 procent lidí. Jde o nejnižší počet od vstupu země do unie v roce 2004. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM, který byl proveden na přelomu srpna a září.

Statistika podpořila Klause. Více než  polovina lidí není spokojena s členstvím v EU
Foto: Redakce
Popisek: Anti EU

Ukazuje se tak, že nárůst míry spokojenosti na 48 procent letos v dubnu byl jen přechodný. Klesající míře spokojenosti s integrací ČR do EU podle průzkumu odpovídá hodnocení současného vývoje v této instituci. Směřování EU považuje za správné třetina Čechů. Do roku 2010 bylo přitom podobně smýšlejících přes 50 procent.

Václav Klaus podpořil Hlavu vzhůru! a pustil se do EU

Pětapadesát procent občanů si zároveň myslí, že EU ohrožuje české národní zájmy, a podle 49 procent jsou české zájmy v rozporu s těmi unijními. V porovnání s rokem 2009 kriticky smýšlejících v obou případech přibylo. S členstvím jsou častěji spokojeni vysokoškoláci, studenti, podnikatelé, živnostníci a lidé z domácností s dobrou finanční situací. Z hlediska politických preferencí se na stranu EU nejčastěji staví příznivci TOP 09.

Téma Evropské unie však v předvolební kampani téměř chybí. Prioritou je pouze pro volební blok Hlavu vzhůru!, který podporuje Václav Klaus, a Stranu svobodných občanů. Právě Klaus v pondělí vyzval k odchodu z EU. Jedná se prý totiž o instituci nedemokratickou a českým národním zájmům nepřátelskou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…